Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Po deviatich mesiacoch sa podarilo vyslobodiť rukojemníčku Hamasu. Teraz porozprávala svoj príbeh
Zdielať na

Po deviatich mesiacoch sa podarilo vyslobodiť rukojemníčku Hamasu. Teraz porozprávala svoj príbeh

IZREAEL / Je skutočný zázrak, že som nažive. To sú slová 26-ročnej Izraelčanky Noi, unesenej 7. októbra minulého roka radikálmi z Hamasu. Izraelským jednotkám sa podarilo ju vyslobodiť po dlhých 9-tich mesiacoch zajatia. Pred televízne kamery predstúpila teraz prvýkrát.

Noa Argamani bola jednou z najznámejších tvárí tragédie. Zábery, ako ju palestínski radikáli unášajú na motorke z hudobného festivalu Nova sa po 7. októbri rozleteli do celého sveta. "Bol to festival o mieri a o láske. Prišli sme ich tam osláviť. Spočiatku sme netušili, čo sa deje. Nevystrašili nás ani zvuky prvých odpálených rakiet. Na tie sme už bohužiaľ v Izraeli akosi zvyknutí," opísala Noa Argamani, žena unesená radikálmi z Hamasu.

Tentokrát to však bolo iné. Teroristi vtrhli na územie Izraela s cieľom rozsievať strach a smrť. Noa prežila. Noa bola jednou z tých, ktorých odvliekli do Pásma Gazy. "Každú noc som zaspávala s myšlienkou, že to môže byť posledná noc. Až do chvíle, kým ma vyslobodili. Neverila som, že prežijem," povedala Noa Argamani. 

V rukách únoscov strávila 245 dní. Pripomína, že celý svet sa pozerá na to, čo robí izraelská armáda v Gaze. Nikto však nevie a nevidí, čo robia palestínski radikáli zajatcom. "Na záberoch z mojej záchrany vidieť, ako mám rezné rany na tele, ako som celá ubitá. Nikto sa o mňa v zajatí nestaral. Nikto ma neošetril," dodala Noa Argamani. 

Nou spolu s ďalšími troma zajatcami vyslobodili izraelské jednotky začiatkom júna. Úrady v Gaze ovládané Hamasom tvrdia, že pri záchrannej akcii zomrelo vyše 200 ľudí. Nou vyslobodili včas, aby sa stihla rozlúčiť so svojou smrteľne chorou mamou. O pár týždňov neskôr ju pochovala. Nou uniesli z festivalu spolu s jej priateľom. Ten je stále oficiálne v rukách únoscov. Nikto však presne nevie, či je vôbec ešte nažive.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy