Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
914. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili po 115 vojnových zajatcov
Zdielať na

914. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili po 115 vojnových zajatcov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina a Rusko si vymenili 230 vojnových zajatcov. Oznámili to v sobotu Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré výmenu sprostredkovali. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

Prepustenie 115 ukrajinských vojnových zajatcov potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poďakoval SAE za sprostredkovanie výmeny. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že 115 ruských vojakov, ktorí boli zajatí počas vpádu ukrajinských vojsk do Kurskej oblasti, sa momentálne nachádza na území Bieloruska.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 ide podľa agentúry Reuters o siedmu výmenu vojnových zajatcov, ktorú sprostredkovali Spojené arabské emiráty. 

Päť civilných obetí a päť zranených si vyžiadal ruský útok na východe Ukrajiny

Päť civilistov dnes zahynulo a päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku na mesto Kosťantinivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters o tom informoval šéf oblastnej správy Vadym Filaškin. Ďalší dvaja mŕtvi a štyria zranení, vrátane batoľaťa, v dôsledku ruského ostreľovania hlásia juhoukrajinské mesto Cherson, píše agentúra AP.

Na miesto útoku v Kosťantinivke prišli záchranári a polícia. "Znovu vás vyzývam, postarajte sa o seba a evakuovajte sa," napísal gubernátor Filaškin na sieti Telegram bez toho, aby poskytol o útoku ďalšie podrobnosti. "V dôsledku nepriateľského útoku utrpelo smrteľné poranenia päť obyvateľov - traja muži a dve ženy," uviedla ukrajinská prokuratúra.

Kosťantinivka sa nachádza v blízkosti bojovej zóny v Doneckej oblasti, kde ruská armáda už niekoľko mesiacov postupuje. Jedny z najťažších bojov sa teraz odohrávajú pri meste Pokrovsk, ktoré ležia na hlavnej ceste slúžiacej ako dôležitá zásobovacia trasa k ďalším ukrajinským vojenským baštám, ako sú mestá Časiv Jar či práve Kosťantinivka.

Rusko vyhlásilo v časti Voronežskej oblasti núdzovú situáciu po dronovom útoku

Ruské úrady vyhlásili núdzovú situáciu v časti Voronežskej oblasti po nočnom dronovom útoku. Oznámil to v sobotu tamojší gubernátor Alexander Gusev, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Ruská protivzdušná obrana podľa Guseva zachytila nad regiónom päť dronov. Ich úlomky spôsobili požiar a explóziu výbušných materiálov, uviedol. Výbuch nepoškodil civilné budovy, no prinútil úrady zaviesť mimoriadne opatrenia v troch dedinách v okrese Ostrogožsk a evakuovať 200 ľudí, dodal gubernátor. Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

Ukrajinské sily navyše 6. augusta vpadli do ruskej Kurskej oblasti a podarilo sa im tam získať pod kontrolu desiatky obcí. Ruské úrady tvrdia, že z regiónu muselo z dôvodu ukrajinskej ofenzívy ujsť viac ako 120-tisíc civilistov. Cieľom vpádu ukrajinskej armády na ruské územie je podľa Kyjeva vytvorenie nárazníkovej zóny.

Biden telefonoval so Zelenským, prisľúbil novú vojenskú pomoc Ukrajine

Americký prezident Joe Biden absolvoval v piatok telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu k jej sobotňajšiemu dňu nezávislosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americký minister obrany Lloyd Austin po rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom na sociálnej sieti upresnil, že balík bude vo výške 125 miliónov dolárov. Biden uistil Zelenského o "neochvejnej" americkej podpore Ukrajiny pri jej obrane voči ruskej agresii.

Nový balík vojenskej pomoci bude zahŕňať strely pre protivzdušnú obranu, zariadenia na elimináciu dronov, protitankové strely a muníciu. "Ukrajina naliehavo potrebuje dodávku zbraní z prisľúbených balíkov, najmä ďalšie protivzdušné systémy nevyhnutné pre spoľahlivú obranu miest, obydlí a kritickej infraštruktúry," povedal po rozhovore Zelenskyj.

Washington od začiatku ruskej agresie v roku 2022 poskytol Ukrajine vojenskú pomoc v súhrnnej výške viac než 50 miliárd dolárov (44,61 miliárd eur). Zároveň Spojené štáty americké v piatok uvalili nové sankcie na viac ako 400 právnických a fyzických osôb z Ruska, Číny a ďalších krajín za ich účasť na vojne na Ukrajine.

Von der Leyenová i Metsolová podporili Ukrajinu v deň výročia nezávislosti

Ukrajina sa neuveriteľnou rýchlosťou pohybuje k členstvu v Európskej únii, uviedla v sobotu predsedníčka Európske komisie Ursula von der Leynová pri príležitosti 33. výročia nezávislosti Ukrajiny. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová upozornila na hodnoty, za ktoré Ukrajinci bojujú. TASR informuje podľa agentúry DPA a ich vyjadrení na sociálnej sieti X.

"Európa vždy bude na strane Ukrajiny, pretože Ukrajina je Európa," uviedla von der Leyenová na X. "Vaša sloboda je našou slobodou, vaša bezpečnosť je našou bezpečnosťou," napísala. Dodala, že EÚ stála pri Ukrajine od prvého dňa a bude pri nej stáť tak dlho, ako bude potrebné.

"V srdci nezávislosti sa nachádza sloboda. Hodnoty, za ktoré statoční Ukrajinci bojujú každý deň. Sloboda žiť v mieri, v demokracii," uviedla Metsolová. "Vzdor Ukrajiny, vaša odvaha, vaša sila vystihuje to, čo znamená byť Európanom," dodala. "Boli sme s vami vtedy, sme s vami teraz a budeme s vami tak dlho, ako bude potrebné," povedala a zaželala Ukrajincom všetko najlepšie ku dňu nezávislosti.

Ukrajina 24. augusta 1991 vyhlásila nezávislosť od vtedajšieho Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). V sobotu tiež uplynulo dva a pol roka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára 2022, pripomenula agentúra AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy