Zatiahnuté, dážď
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Zakladateľa siete Telegram zadržali vo Francúzsku
Zdielať na

Zakladateľa siete Telegram zadržali vo Francúzsku

PARÍŽ / Zakladateľ a generálny riaditeľ aplikácie Telegram Pavel Durov bol v sobotu 24. augusta zadržaný na francúzskom letisku Le Bourget, uviedli televízie TF1 a BFM. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Francúzska televízia TF1 na svojej internetovej stránke oznámila, že Durov cestoval svojím súkromným lietadlom z Azerbajdžanu a dodala, že na neho úrady vo Francúzsku vydali zatykač v rámci predbežného policajného vyšetrovania.

Televízne stanice TF1 a BFM uviedli, že vyšetrovanie sa zameriava na nedostatočné moderovanie obsahu na Telegrame. Polícia sa údajne domnieva, že táto situácia umožňuje, aby trestná činnosť v aplikácii pokračovala bez zábran. Stanica CNN tvrdí, že nedostatočné moderovanie vedie k využívaniu sociálnej siete na pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami a zdieľanie pedofilného obsahu.

Neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej aplikácie

Durov sa podľa AFP mal v nedeľu dostaviť na súd. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal, píše Reuters. Podľa ruských a francúzskych médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu. Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniká "okamžité kroky" na objasnenie situácie v súvislosti so zadržaním podnikateľa. Viacerí ruskí blogeri vyzvali na protesty pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy