Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
915. deň na Ukrajine: Úder ruských síl na Kramatorsk zranil dvoch novinárov, ďalší je nezvestný
Zdielať na

915. deň na Ukrajine: Úder ruských síl na Kramatorsk zranil dvoch novinárov, ďalší je nezvestný

KYJEV / Ruské sily podnikli počas uplynulej noci raketový útok na mesto Kramatorsk ležiace v ukrajinskej Doneckej oblasti. Strela typu Iskander zasiahla hotel, v ktorom bol ubytovaný aj 6-členný štáb agentúry Reuters. Dvaja novinári skončili so zraneniami v nemocnici. Ďalší člen teamu je nezvestný. Podľa zasahujúcich záchranárov zostal pravdepodobne zakliesnený pod troskami hotela. Poškodená bola aj opodiaľ stojaca výšková budova.

Úder ruských síl na Kramatorsk zranil dvoch novinárov, ďalší je nezvestný

Dvaja novinári agentúry Reuters utrpeli zranenia a tretí zmizol pod troskami hotela vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, ktorý v noci na nedeľu zasiahla strela. Vo vyhlásení o tom informovala agentúra. Podľa miestnych úradov išlo o novinárov z Ukrajiny, Spojených štátov a Británie. Okrem toho bolo pri ruských raketových a dronových útokoch na ukrajinské územie v noci na nedeľu zranených najmenej 29 ľudí, jeden človek zahynul, píše Reuters.

V Kramatorsku bol zasiahnutý hotel Sapphire, v ktorom pobýval šesťčlenný tím Reuters, uviedla agentúra. "Jeden z našich kolegov je nezvestný, dvaja ďalší boli prevezení do nemocnice na ošetrenie," dodala. O incidente už skôr informoval šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin, ktorý úder pripísal ruskej armáde. Tá vedie od invázie z februára 2022 proti Ukrajine vojnu.

"Hotel v meste (Kramatorsk) sa stal terčom útoku. Dvaja ľudia boli zranení a tretí je pod sutinami," napísal na sieti Telegram Filaškin. "Sú to novinári, občania Ukrajiny, USA a Británie," povedal Filaškin. "Na mieste pracujú polícia a záchranári. Odpratávajú sa trosky," uviedol Filaškin, podľa ktorého útok o 22.35 hodine miestneho času (21.35 h SELČ) poničil hotel a susednú budovu.

Šesť ľudí podľa ruských úradov zomrelo pri útokoch Ukrajiny v Belgorodskej oblasti

Päť civilistov prišlo o život a ďalších 13 utrpelo zranenia, keď ukrajinská armáda ostreľovala dedinu Rakitnoje v ruskej Belgorodskej oblasti. Na sieti Telegram to napísal Vjačeslav Gladkov, ktorý je gubernátorom tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou. Ďalší človek podľa Gladkova zahynul pri útoku dronu v obci Solovjovka.

Medzi zranenými z dediny Rakitnoje sú tri deti alebo mladiství. Zranených bolo podľa Gladkova 13 ľudí, v ťažkom stave je šesť z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti leží v kritickom stave 16-ročné dievča. Poškodených bolo 12 obytných domov, dva komerčné objekty alebo plynovod. Bez dodávok plynu sú dve dediny neďaleko obce Rakitnoje, ktorá leží niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Telegramový kanál RBK Ukrajina uvádza, že v zasiahnutej dedine vypukol veľký požiar.

Gladkov neskôr na telegrame informoval tiež o ukrajinskom dronovom útoku, ktorý si v obci Solovjovka vyžiadal jednu obeť. "Muž podľahol svojim zraneniam na mieste pred príchodom zdravotníckej záchrannej služby," napísal gubernátor.

Zelenskyj by podporil usporiadanie druhého summitu o mieri v Indii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s indickými novinármi uviedol, že v súčasnosti sa rokuje o druhom summite o dosiahnutí mieru na Ukrajine so Saudskou Arábiou, Katarom, Tureckom a Švajčiarskom. Zelenskyj dúfa, že sa mu podarí nájsť hostiteľa medzi krajinami takzvaného globálneho juhu, a povedal, že by podporil návrh usporiadať druhý summit v Indii. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ale chcem byť úprimný, a platí to nielen pre Indiu, ale pre každý štát, ktorý by sa pozitívne vyjadril k organizovaniu druhého summitu. My nebudeme môcť usporiadať mierový summit v krajine, ktorá sa doteraz nepripojila k vyhláseniu mierového summitu," uviedol Zelenskyj v rozhovore, ktorý zdieľal na sociálnych sieťach.

Pápež vyslovil obavy, že by na Ukrajine mohla byť obmedzená sloboda vyznania

Pápež František vyslovil obavy, že by na Ukrajine mohla byť po schválení zákona namiereného proti ruskej pravoslávnej cirkvi obmedzená sloboda vyznania. Hlava katolíckej cirkvi to podľa médií povedala pri popoludňajšej kázni. Pápež úrady vyzval, aby nezakazovali činnosť žiadnych kresťanských cirkví. Na cirkev sa nesiaha, uviedol v pasáži kázne venovanej Ukrajine.

Ukrajinský parlament tento týždeň schválil zákon, ktorý zakazuje pôsobenie ruskej pravoslávnej cirkvi a umožňuje zakázať činnosť ďalších náboženských organizácií napojených na moskovský patriarchát. Zákon potom v sobotu podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého norma posilní nezávislosť Ukrajiny.

"Kvôli povedomia o nedávno prijatých zákonoch na Ukrajine mám obavu o slobodu tých, ktorí sa modlia," uviedol pápež. Podľa neho má byť veriacim umožnené sa modliť v rámci cirkvi, ktorú považujú za svoju. "Prosím, nerušte priamo ani nepriamo žiadnu kresťanskú cirkev. Na cirkev sa nesiaha," uviedol pápež. Dodal, že stále sleduje s bolesťou boje na Ukrajine a v Rusku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy