Jasno
17°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
916. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch na Ukrajinu hlásia mŕtvych aj škody v energetike
Zdielať na

916. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch na Ukrajinu hlásia mŕtvych aj škody v energetike

KYJEV / Rusko v pondelok (26.8.) od rána vedie rozsiahly dronový a raketový útok proti Ukrajine. Kvôli úderom na západe Ukrajiny vzlietli poľské a spojenecké stíhačky, informovala poľská armáda. Z mnohých miest napadanej krajiny, vrátane Kyjeva, sú hlásené výbuchy. Prichádzajú prvé informácie o škodách.

Výbuchy hlásili vo viacerých oblastiach

Ruská armáda v noci na Ukrajinu najskôr zaútočila s nasadením dronov. Podľa telegramového kanála RBK Ukrajina, päť ľudí v Poltavskej oblasti utrpelo zranenia pri zásahu bližšie neurčeného priemyselného objektu. O niečo neskôr Rusko zo severu a z juhu začalo raketové údery. Výbuchy boli hlásené z Kryvého Rihu na juhovýchode krajiny alebo zo stredoukrajinského mesta Kropyvnyckyj. Podobná situácia bola v Charkove, kde sa ozvali najmenej tri explózie, vo Vinnyckej oblasti alebo v Odese. Kvôli bezpečnostnej situácii bola prerušená doprava cez hrádzu priehrady pri vodnej elektrárni v Záporoží.

​Pri útokoch prišli o život najmenej traja ľudia

Najmenej traja ľudia prišli v pondelok (26.8.) o život na počas masívnych ruských vzdušných útokov na Ukrajinu, uviedli tamojšie oblastné úrady. TASR informuje podľa agentúry Reuters. K obetiam na životoch došlo podľa miestnych predstaviteľov v meste Luck vo Volynskej oblasti na západe Ukrajiny, v meste Dnipro a a v Záporožskej oblasti. V meste Luck zasiahol útok podľa tamojších úradov bytovku.

​Útoky ruských síl zasiahli 15 ukrajinských oblastí

Energetické zariadenia v najmenej troch ukrajinských regiónoch boli v pondelok (26.8.) ráno zasiahnuté pri masívnych útokoch ruských síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestnych predstaviteľov. Poškodenie energetickej infraštruktúry bolo hlásené v Záporožskej oblasti ležiacej na juhovýchode, ako aj v Rivnenskej a Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na Telegrame informoval, že terčom útokov ruských síl bolo 15 ukrajinských regiónov. "Nepriateľ použil rôzne druhy zbraní: drony, riadené strely a kinžaly (nadzvukové rakety). Sú tam zranení a mŕtvi," uviedol Šmyhaľ. Kombinované ruské útoky zamerané na energetickú infraštruktúru sa začali v pondelok (26.8.) krátko po polnoci a podľa webu Defense Express sú najrozsiahlejšie od 8. júla, keď Rusko použilo 38 rakiet rôznych typov. Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach. Podľa predbežných údajov si pondelňajšie (26.8.) útoky vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 12 zranených.

​Podrobnosti ohľadom obetí nie sú ešte k dispozícii

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko ráno vyzval obyvateľov metropoly, aby zostali v krytoch, pretože je aktívna protivzdušná obrana. V meste sa ozývali opakované výbuchy. Najmenej sedem mohutných explózií otriaslo v pondelok (26.8.) ráno ukrajinskou metropolou Kyjev vrátane jej centra. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým uviedol, že po ruskom vzdušnom útoku na ukrajinskú metropolu došlo v niektorých jej častiach k prerušeniu dodávok vody a elektriny. Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK po útokoch ohlásila núdzové prerušenie dodávok elektriny .

V západoukrajinskom Lucku bola pri ruskom raketovom útoku poničená výšková budova. Podrobnosti týkajúce sa prípadných obetí a zranených ešte nie sú k dispozícii. V niektorých oblastiach Ukrajiny sú kvôli ruským útokom výpadky dodávok elektrického prúdu. Problémy hlásia ľudia v Kryvom Rige alebo Kyjeve. "Od skorých ranných hodín sledujeme intenzívnu aktivitu ruského letectva súvisiacu s útokmi na objekty ležiace okrem iného na západe Ukrajiny," informovalo vedenie poľskej armády na sociálnej sieti X v príspevku o tom, že odštartovali poľské stíhačky a bojové lietadlá ďalších krajín NATO.

Rusko pri útoku na Ukrajinu použilo vyše 200 striel a dronov, tvrdí Zelenskyj

Rusko v pondelok (26.8.) zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše sto rakiet a približne sto dronov iránskej výroby, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho išlo o jeden z najväčších kombinovaných útokov. Vyzval preto spojencov v Európe, aby vo vzdušnom priestore Ukrajiny pomohli zostreľovať zbrane vypustené Ruskom, informuje agentúra AFP.Zelenskyj dodal, že energetický sektor utrpel "veľké škody". Rusko, podobne ako pri predošlých útokoch, podľa neho aj tentokrát cielilo na kritickú civilnú infraštruktúru. Výpadky dodávok elektriny aj vody hlásili z viacerých miest Ukrajiny vrátane niekoľkých častí KyjevaRusko ešte v marci výrazne zintenzívnilo zásahy na ukrajinskú energetickú sieť. Kyjev to podľa agentúry Reuters považuje za koordinovaná snahu o poškodenie systému ešte pred zimou, keď ľudia najviac potrebujú elektrinu a kúrenie.

​Ukrajinské drony podnikli útok na ruskú Saratovskú oblasť

Trosky zo zničených ukrajinských dronov v ruskej Saratovskej oblasti poškodili niekoľko domov v mestách Saratov a Engels. V noci na pondelok (26.8.) to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor oblasti Roman Busargin. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters. Busargin uviedol, že drony zostrelila protivzdušná obrana. Na zasiahnutých miestach zasahujú záchranné zložky.Pri meste Engels sa nachádza vojenské letisko, na ktorom sú umiestnené ruské strategické bombardéry. V piatok Ukrajina dronmi útočila aj v susednej Voronežskej oblasti. Kyjev tento rok zintenzívnil svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zameral sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie. Ukrajinské sily navyše 6. augusta vpadli do ruskej Kurskej oblasti a podarilo sa im tam získať pod kontrolu desiatky obcí. Ruské úrady tvrdia, že z regiónu muselo z dôvodu ukrajinskej ofenzívy ujsť viac ako 120.000 civilistov. Cieľom vpádu ukrajinskej armády na ruské územie je podľa Kyjeva vytvorenie nárazníkovej zóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy