Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Dovolenková destinácia varuje: Čelí šíreniu nebezpečného vírusu
Zdielať na

Dovolenková destinácia varuje: Čelí šíreniu nebezpečného vírusu

Zdroj: FreePik

ŠPANIELSKO / Španielske úrady vydali varovanie pred nebezpečnou západonilskou horúčkou, ktorá je v krajine momentálne na vzostupe. Len za tento týždeň evidovali trinásť nových prípadov. Za ohnisko označili oblasti Sevilly a Huelvy na juhu krajiny, informuje portál TN.cz.

Prípady nákazy

Andalúzske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v letovisku Dos Hermanas, ktoré sa nachádza približne 15 kilometrov južne od Sevilly, evidujú šesť prípadov nákazy. Ďalší traja ľudia sa nakazili v samotnej Seville, informuje portál TN.cz. Po jednom prípade boli zaznamenané aj v štyroch menších mestách v okolí Sevilly, ako uvádza web Mirror. Španielske úrady sa obávajú, že počet prípadov bude naďalej narastať, pretože vírus sa šíri v oblastiach obľúbených medzi turistami, ako uviedol minister zdravotníctva.

Hlavný prenášač

Podľa webu Infobae sú hlavným prenášačom západonilského vírusu komáre. Väčšina infikovaných ľudí prekonáva ochorenie bez príznakov, pričom symptómy sa objavia iba u jedného z piatich infikovaných. Ak sa infekcia prejaví, väčšinou ide o mierne príznaky ako horúčka, únava, nevoľnosť, bolesti hlavy a svalov alebo slabosť. Rizikové sú najmä starší ľudia a osoby s chronickými ochoreniami.

Vakcína neexistuje

Podľa Štátneho zdravotného ústavu zatiaľ neexistuje vakcína proti tomuto ochoreniu. Znížiť riziko nákazy možno používaním kvalitných repelentov a nosením odevov s dlhými rukávmi a nohavicami. Okrem toho Španielsko zaznamenáva aj nárast prípadov krymsko-konžskej hemoragickej horúčky, ktorú prenášajú kliešte. Tento rok na túto chorobu zomrel podľa webu The Conversation jeden človek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy