Jasno
18°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
917. deň na Ukrajine: Ukrajina má údajne pod kontrolou už sto obcí v Kurskej oblasti
Zdielať na

917. deň na Ukrajine: Ukrajina má údajne pod kontrolou už sto obcí v Kurskej oblasti

KYJEV / Ukrajina má údajne pod kontrolou už sto obcí v Kurskej oblasti, kde obsadili takmer 1300 km štvorcových územia. Potvrdil to veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj. Rusko v noci na utorok (27.8.) opäť útočilo na ukrajinské ciele. V meste Kryvyj Rih počas úderu zahynuli dvaja civilisti a životy troch ďalších vyhasli v Záporoží. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila päť striel a šesťdesiat dronov.

Syrskyj: Ukrajinské sily v Kurskej oblasti naďalej postupujú

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v utorok (27.8.) uviedol, že ukrajinskej armáde sa darí naďalej postupovať v ruskej Kurskej oblasti. Zároveň však upozornil, že Moskva posilňuje svoje sily v okolí mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AFP.

​Syrskyj informoval, že ukrajinské sily v Kurskej oblasti, do ktorej vpadli 6. augusta, obsadili už 100 dedín a kontrolujú 1294 štvorcových kilometrov územia. Rusko sa v oblasti snaží o protiútoky a obkľúčenie ukrajinských vojakov, no tieto pokusy boli odvrátené, dodal. Jeden z cieľov operácie v Kurskej oblasti je podľa jeho slov odkloniť ruské sily z iných oblastí, predovšetkým zo sektorov Pokrovsk a Kurachove na východe Ukrajiny. "Kurská operácia odklonila značnú časť (ruských) síl," uviedol s tým, že ruské jednotky stiahli z juhu Ukrajiny. V tejto súvislosti tvrdil, že do Kurskej oblasti "bolo doteraz vyslaných približne 30.000 vojakov a tento počet neustále rastie". Ako však upozornil, Rusko posilňuje svoje sily v okolí Pokrovska.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl tiež povedal, že ukrajinské sily počas operácie v Kurskej oblasti zajali 594 ruských vojakov.
Syrskyj vo vyjadrení odvysielanom v televízii tiež priblížil, že Rusko sa snaží v okolí mesta Pokrovsk narušiť zásobovacie trasy ukrajinskej armády. "Situácia na pokrovskom fronte je pomerne zložitá... nepriateľ využíva svoju prevahu v počte vojakov, zbraniach a vojenskej technike, aktívne využíva delostrelectvo a letectvo," povedal.

​Rusko opäť útočilo raketami a dronmi na Kyjev a ďalšie oblasti

Rusko podniklo v noci na utorok (27.8.) niekoľko raketových a dronových útokov na Kyjev a ďalšie oblasti, informovala ukrajinská armáda. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters. V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.

Najmenej jedna osoba zahynula pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih. Úrady informovali aj o ďalších štyroch zranených, pričom piati ľudia môžu byť stále pod troskami budovy. Rozsah utorkových útokov nie je bezprostredne známy. Ukrajinské vzdušné sily však uviedli, že zaznamenali štart niekoľkých dronov a strategických bombardérov Tu-85 a bojových stíhačiek MiG-31 z ruských letísk. Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť. Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

​Ukrajinské sily sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti

Ukrajinské sily podnikajú útok na hranicu s Belgorodskou oblasťou na západe Ruska. V utorok (27.8.) to tvrdili ruské kanály na platforme Telegram napojené na bezpečnostné zložky, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov medzičasom potvrdil, že ide o pokus o cezhraničný prienik. Kanál Mash uviedol, že zhruba päťsto ukrajinských vojakov útočí na dve kontrolné stanovištia v pohraničných mestách Nechotejevka a Šebekino v Rusku. Na území oboch zároveň podľa neho prebiehajú boje. Reuters pôvodne napísala, že Ukrajinci sa pokúšajú o ďalší prienik na územie Ruska. Gladkov v tejto súvislosti s odvolaním sa na ministerstvo obrany povedal, že situácia je zložitá, ale pod kontrolou. Ruská armáda podľa neho podniká plánovanú akciu.

Ľudí vyzval, aby zostali pokojní a dôverovali iba "oficiálnym zdrojom informácií". Kyjev sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Belgorodská oblasť susedí s Kurskou oblasťou, kde ukrajinské jednotky 6. augusta podnikli nečakaný vpád a odvtedy zabrali časť ruského územia vrátane desiatok dedín. Na území Belgorodskej oblasti je od 15. augusta v platnosti režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni v dôsledku pretrvávajúcich útokov ukrajinských síl. Úrady taktiež nariadili evakuáciu časti tohto regiónu.

​Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu obec na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v utorok (27.8.) uviedlo, že jeho sily dobyli ďalšiu dedinu neďaleko mesta Pokrovsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP. Ruské jednotky "oslobodili" dedinu Orlivka, informoval ruský rezort obrany.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (26.8.) večer po schôdzke s vojenskými predstaviteľmi povedal, že Ukrajina sa rozhodla posilniť svoje jednotky v okolí mesta Pokrovsk, ktoré je strategickým logistickým uzlom ukrajinskej armády, napísala agentúra Reuters. Ukrajinské sily v tejto oblasti v uplynulých dňoch čelili čoraz intenzívnejšiemu ruskému tlaku.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy