Zatiahnuté
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Po pretrhnutí priehrady zomrelo najmenej 60 ľudí. Mestu hrozí smäd
Zdielať na

Po pretrhnutí priehrady zomrelo najmenej 60 ľudí. Mestu hrozí smäd

CHARTÚM / Najmenej šesťdesiat ľudí zahynulo po pretrhnutí hrádze priehrady Arbaat vo vojnou zmietanom Sudáne. V postihnutej oblasti prebiehajú pátracie operácie a predpokladá sa, že počet obetí bude ešte vyšší, informuje TASR podľa stanice BBC News.

Voda zmietla celé dediny

Priehrada Arbaat má kapacitu 25 miliónov kubických metrov a je hlavným zdrojom pitnej vody pre pobrežné mesto Port Sudan, kde sídli vojenská vláda. Po šestnástich mesiacoch občianskej vojny sužujú Sudán prívalové dažde a záplavy, ktoré usmrtili desiatky ľudí a prinútili desaťtisíce ďalších opustiť svoje domovy.

Voda z pretrhnutej priehrady zmietla celé dediny a roľnícke usadlosti. Silné dažde tiež poškodili hlavný optický kábel v Sudáne, čo už druhý deň po sebe spôsobilo výpadok komunikácie v mnohých častiach krajiny. Vzdušné sily sa snažili zachrániť ľudí, ktorí hľadali útočisko na vyššie položených miestach. "Oblasť je na nepoznanie. Elektrické a vodovodné potrubia sú zničené," uviedol vedúci vodohospodárskeho úradu pre sudánsky štát Červené more.

Mestu hrozí smäd

"Mestu hrozí v najbližších dňoch smäd," uviedlo vo vyhlásení Sudánske združenie ochrancov životného prostredia, dopĺňa tlačová agentúra Reuters. V dôsledku záplav a silných dažďov zomrelo tento rok v Sudáne už najmenej 132 ľudí, uviedlo v pondelok (26.8.) tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Krajina zažíva od júla intenzívne obdobie dažďov s občasnými prívalovými povodňami najmä na severe a východe krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy