Zatiahnuté
10°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Maďarsko zavádza selekciu ukrajinských utečencov. Ľudia prišli o bezplatné ubytovanie
Zdielať na

Maďarsko zavádza selekciu ukrajinských utečencov. Ľudia prišli o bezplatné ubytovanie

MAĎARSKO / Nové nariadenie v Maďarsku selektuje utečencov z Ukrajiny. U tých, kde sa reálne nebojuje, zrušili benefity, ako napríklad bezplatné ubytovanie. Bez strechy nad hlavou zostalo 3-tisíc ľudí. Zoznam oblastí dotknutých vojnou chce maďarská vláda redigovať raz mesačne.

​Nové nariadenie

V Maďarsku platí nové nariadenie, ktoré zrušilo benefity pre utečencov z Ukrajiny žijúcich v oblastiach, kde sa nebojuje. "Maďarsko poskytlo status utečenca najmenej Ukrajincom spomedzi krajín Únie. Zo 40-tisíc malo nárok na ubytovanie financované štátom do konca minulého týždňa štyritisíc, teda 10 percent. Už to je absurdná situácia," povedal András Léderer z Maďarského helsinského výboru.

Bez strechy nad hlavou sa ocitli tritisíc Ukrajincov – zväčša ženy a deti zo Zakarpatskej oblasti, ktorá susedí s Maďarskom. Vláda plánuje zoznam oblastí dotknutých vojnou aktualizovať raz mesačne. "Je to veľmi zvláštna predstava, najmä keď komisár OSN povedal, že nie je bezpečné vrátiť sa na Ukrajinu," opísala vedúca programu pre utečencov Helsinský výbor Anikó Bakonyi.

"Len nám trochu pomôžu, to nie je, že nie sme Ukrajinci. Hovoríme po maďarsky, ale všetky papiere máme ukrajinské," povedala utečenkyňa zo Zakarpatskej oblasti Jolánka Lakatos. "Úplne nepochopiteľné pravidlo. Na Ukrajine je vojna. Bodka. Pri fronte, ktorý sa mení každú chvíľu, kto určí, ktorá časť je bezpečná?" pokračoval Léderer.

Zakarpatská oblasť

Väčšina utečencov, ktorých sa dotklo nariadenie, pochádza zo Zakarpatskej oblasti, ktorá susedí s Maďarskom. Zo štyritisíc štátom ubytovaných, tri štvrtiny tento nárok podľa nových pravidiel stratili. "Ako to, že tam nie je vojna? Dobre, v Zakarpatsku sa nestrieľa. Ale tak potom nech našich chlapcov neodvlečú násilím na front," dodala Lakatos.

"Ale každý deň hučia sirény, celé dni nie je elektrina, a bez nej ani voda," povedala utečenkyňa zo Zakarpatskej oblasti Oľha BerkiI. "Toto obmedzenie je úplne protiprávne. V rámci EÚ treba dodržať všade rovnaké práva pre tých, ktorí majú status utečenca a prišli z Ukrajiny," pokračovala Bakonyi.

V Ostrihome našlo ubytovanie niečo cez päťdesiat vysťahovaných utečencov, väčšinou žien a detí. "Toto je len dočasné, je dôležité nájsť dlhodobé riešenie. O týždeň začína škola, treba, aby v nej deti pokračovali," dodala Bakonyi. "Keď si myslia, že je tam bezpečne, odvážili by sa stráviť noci na Zakarpatsku?" dodal Léderer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy