Jasno
23°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Španielsko zablokovalo predaj Maďarom: Majú obavy z národnej bezpečnosti
Zdielať na

Španielsko zablokovalo predaj Maďarom: Majú obavy z národnej bezpečnosti

ŠPANIELSKO / Vláda zablokovala predaj výrobcu vlakov Talgo maďarskému konzorciu, ktoré je čiastočne vo vlastníctve vlády, s odôvodnením, že tento obchod predstavuje „hrozbu pre národnú bezpečnosť a verejný poriadok“, uviedla spravodajská agentúra bne IntelliNews podľa miestnych médií s odvolaním sa na správy španielskych médií.

Prístup k citlivým informáciám

Madrid opakovane zdôrazňoval strategický význam spoločnosti Talgo, pričom poukázal na to, že spoločnosť má prístup k citlivým informáciám o železničnej sieti krajiny, ktoré sú rozhodujúce pre národnú bezpečnosť, informovala spravodajská agentúra bne IntelliNews. Maďarské konzorcium, ktoré zahŕňa maďarského výrobcu vlakov Ganz MaVag (Magyar Vagon) a štátny fond Corvinus, vo februári ponúklo 5 eur za akciu v hotovosti za všetky nesplatené akcie, čím ocenilo spoločnosť na 619 miliónov eur, čo predstavuje výraznú prémiu v porovnaní s vtedajšou trhovou cenou.

Obavy z blízkych vzťahov

V marci, po zverejnení tejto správy, španielsky minister dopravy Oscar Puente uviedol, že jeho vláda "urobí všetko pre to", aby odmietla ponuku maďarského konzorcia. Podľa miestnych médií mala španielska vláda obavy z blízkych vzťahov maďarského premiéra Viktora Orbána s Ruskom. Po dôkladnom preskúmaní ponuky Výborom pre zahraničné investície vláda tento obchod zablokovala. Podľa špeciálneho dekrétu, ktorý má chrániť domáce spoločnosti pred nepriateľským prevzatím, má španielska vláda právomoc vetovať zahraničné akvizície.

Obchodovanie s akciami

Predstavenstvo spoločnosti Talgo považovalo ponuku za priateľskú a nazvalo ju atraktívnou. Menšinový akcionár Pegaso, vedený britským fondom Trilantic, ktorý drží 40 percent akcií, bol ochotný svoj podiel v spoločnosti predať. Skoda Transportation, ktorá je súčasťou skupiny PPF, vlastnenej vdovou po miliardárovi Petrovi Kellnerovi, ktorý zomrel pred tromi rokmi, pôvodne prejavila záujem o fúziu s Talgom, ale minulý mesiac ustúpila. Pro-Orbánovské médiá rozhodnutie označili za poburujúce a uviedli, že Ganz MaVag by mohol žalovať španielsku vládu. Žiadna zo strán sa k správam nevyjadrila. Obchodovanie s akciami spoločnosti Talgo bolo dočasne pozastavené na burze. Cena akcií po obnovení obchodovania v utorok neskôr klesla o 10 percent.

Vysokorýchlostné vlaky

Spoločnosť Talgo bola založená v roku 1942 a jej hlavným akcionárom je investičný fond Trilantic. Okrem dodávok pre španielsku železničnú spoločnosť Renfe exportuje do Nemecka, Saudskej Arábie, Egypta a USA. Vyrába vlaky s nápravami s nastaviteľným rozchodom, čo umožňuje vysokorýchlostným vlakom jazdiť na rôznych rozchodoch koľají. Spoločnosť v súčasnosti disponuje objemom objednávok viac ako 4 miliardy eur, ale čelí problémom s kapacitou pri plnení týchto objednávok. Minulý rok Deutsche Bahn udelila spoločnosti Talgo zákazku v hodnote 1,4 miliardy eur, jednu z najväčších v jej histórii, na dodanie 56 diaľkových vysokorýchlostných vlakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy