Jasno
21°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Hasiči v dovolenkovej destinácii bojujú s požiarom. Rozpútal ho úder blesku
Zdielať na

Hasiči v dovolenkovej destinácii bojujú s požiarom. Rozpútal ho úder blesku

Zdroj: TASR

SPLIT / Takmer 300 hasičov bojovalo v noci na stredu (28.8.) s požiarom pri chorvátskej obci Žrnovnica, ležiacej v regióne Dalmácia neďaleko mesta Split. Rýchlo sa šíriaci požiar ohrozoval aj budovy. Zo strachu pred plameňmi začali z oblasti odchádzať turisti, informuje TASR na základe správy agentúry HINA a ďalších chorvátskych médií.

Požiar vypukol ešte v pondelok

Požiar vypukol v pondelok (26.8.) večer po intenzívnej búrke, ktorá zasiahla južné oblasti Chorvátska. Rozpútal ho úder blesku na kopci Markovača a v priebehu niekoľkých hodín sa rýchlo rozšíril do okolitých oblastí. V utorok (27.8.) vplyvom vetra opäť zmohutnel. Denník Slobodna Dalmacija s odvolaním sa na hasičské operačné stredisko Splitsko-dalmatínskej župy informoval, že zhorelo asi 700 hektárov vegetácie. Na mieste v noci zasahovalo 294 hasičov s 86 kusmi techniky. Pri zásahu sa ľahko zranili dvaja hasiči.

Línia požiaru je dlhá asi kilometer

Pre požiar bola dočasne prerušená premávka na ceste medzi Žrnovicou a obcou Tugare a presmerovaná na jadranskú magistrálu medzi Omišom a Splitom.  K haseniu požiaru boli privolaní hasiči zo Zadaru, Splitu a Šibeniku. Podľa webu Dalmacija Danas sa situácia v Žrnovnici upokojila, no požiar sa rozšíril aj k susednej obce Donje Sitno. Línia požiaru je dlhá asi kilometer. Hasiči vytvorili zábrany a dohliadajú na to, aby sa požiar nerozšíril.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy