Jasno
23°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
918. deň na Ukrajine: Ukrajinské útoky v Rostovskej oblasti spôsobili požiar skladiska palív
Zdielať na

918. deň na Ukrajine: Ukrajinské útoky v Rostovskej oblasti spôsobili požiar skladiska palív

KYJEV / Ukrajinské útoky v Rostovskej oblasti spôsobili požiar skladiska palív. Podľa neoverených informácií mali skladisko palív zasiahnuť dva drony, následkom čoho sa vznietili tri zásobníky. Ukrajina čoraz častejšie útočí na ruskú pohraničnú oblasť s cieľom zlikvidovať vojenskú infraštruktúru. Kyjev najnovší útok zatiaľ nekomentoval, potvrdil ale zostrelenie ruského bojového lietadla Su-25 v Doneckej oblasti.

​Ukrajinské útoky v Rostovskej oblasti spôsobili požiar skladiska palív

Po nálete ukrajinských dronov sa vznietili cisterny v sklade palív v Rostovskej oblasti na západe Ruska, informovali v stredu (28.8.) podľa agentúry Reuters viaceré kanály na sociálnej sieti Telegram. Požiar následne potvrdil aj gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Ukrajina sa k správam doposiaľ nevyjadrila, píše TASR.

Podľa vyjadrení ruského ministerstva obrany a gubernátora Rostovskej oblasti Golubeva na Telegrame zneškodnila ruská protivzdušná obrana v noci štyri drony, vo vyjadreniach však nezmienili útok na sklad palív Glubokinskaja v okrese Kamenskij. Kanál Baza, blízky ruským bezpečnostným službám, uviedol, že po páde dvoch dronov na sklad palív horia tri cisterny. Na ruských sociálnych sieťach boli zverejnené nočné zábery horiacich objektov. Agentúra Reuters dokázala lokalizovať jedno z videí v okrese Kamenskij v Rostovskej oblasti.

​Útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali šesť mŕtvych

Šesť mŕtvych si vyžiadali najnovšie útoky ruských síl v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom v stredu (28.8.) informoval tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Pri zásahu domu v obci Izmajlivka bola zabitá štvorčlenná rodina — rodičia vo veku 45 a 53 rokov, ako aj ich 17-ročný syn a 24-ročná dcéra.

Ďalší dvaja ľudia zahynuli v okolí mesta Časiv Jar, kde bolo poškodených viacero domov. Filaškin tiež uviedol, že z frontových oblastí bolo v utorok (27.8.) evakuovaných 2718 ľudí vrátane 392 detí. Časť Doneckej oblasti ovládajú od roku 2014 proruskí separatisti. Miestne úrady nedávno nariadili rozsiahle povinné evakuácie, keďže ruské sily postupujú smerom k logistickému uzlu Pokrovsk, kde pred vojnou žilo asi 60.000 ľudí.
Ruské ministerstvo obrany v stredu (28.8.) oznámilo, že ruské sily obsadili ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti Komyšivka. Toto tvrdenie nebolo možno nezávisle overiť, konštatovala agentúra Reuters.

​Ruská raketa opäť zasiahla rodné mesto Zelenského, hlásia štyroch zranených

Na Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Dnepropetrovskej oblasti, v stredu (28.8.) znovu dopadla ruská raketa. Udialo sa to v čase, keď v meste platí deň smútku za štyri obete ruského útoku z utorka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Šéf vojenskej mestskej správy Oleksandr Vilkul na sociálnych sieťach informoval, že stredajší (28.8.) úder zasiahol civilnú infraštruktúru, pričom sa zranili štyria ľudia. Ruské sily v utorok (27.8.) druhý deň po sebe vypálili na Ukrajinu desiatky rakiet a dronov. V dôsledku tohto útoku, ktorý zasiahol budovu civilnej infraštruktúry v centre mesta Kryvyj Rih, prišli o život štyria ľudia a piati ďalší sa zranili. V stredu (28.8.) našli v troskách budovy ďalšie telo a záchrannú operáciu následne ukončili.

"Keď je Kryvyj Rih v smútku, nepriateľ opäť útočí. A opäť mieri na civilistov," povedal gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.
Rusko začiatkom tohto týždňa zintenzívnilo bombardovanie Ukrajiny. V pondelok (26.8.) na svojho suseda vypustilo vyše sto rakiet a zhruba stovku dronov. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk tvrdí, že išlo o vôbec najväčší letecký útok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu

​Na žiadosť Kyjeva sa uskutoční virtuálna schôdzka predstaviteľov Ukrajiny a NATO

Na žiadosť Kyjeva sa v stredu (28.8.) uskutoční stretnutie medzi predstaviteľmi Ukrajiny a Severoatlantickej aliancie (NATO). Informoval o tom hovorca tohto obranného zoskupenia, na ktorého sa odvolala agentúra AFP. Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov podľa očakávania "cez telemost stručne oboznámi spojencov o situácii na bojisku a prioritných potrebách spôsobilostí (Ukrajiny)", uviedol hovorca NATO. Virtuálna schôdzka sa bude konať v týždni, od začiatku ktorého Rusko vypustilo vyše 200 rakiet a bezpilotných lietadiel na 15 ukrajinských oblastí.

Najčítanejšie správy