Zatiahnuté
11°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Šéfa Telegramu obvinili. Má zákaz opustiť Francúzsko
Zdielať na

Šéfa Telegramu obvinili. Má zákaz opustiť Francúzsko

Zdroj: TV JOJ

PARÍŽ / Voči generálnemu riaditeľovi platformy Telegram Pavlovi Durovovi vzniesli v stredu (28.8.) predbežné obvinenia za to, že v spomínanej aplikácii na posielanie správ umožnil údajné kriminálne aktivity. Po podmienečnom prepustení z väzby na kauciu je pod kontrolou súdu a v súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska, uviedla v stredu (28.8.) prokuratúra v Paríži. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Durova podmienečne prespustili na slobodu

Durova podmienečne prepustili na slobodu na kauciu vo výške piatich miliónov eur. Dvakrát týždenne sa však musí hlásiť na policajnej stanici a musí zostať v krajine, spresnila vo vyhlásení parížska prokurátorka Laure Baccuauová. Durova zadržala polícia na letisku v Paríži v nedeľu (25.8.) večer a väzbu mu predĺžili do stredy (28.8.). Vo Francúzsku ho vypočúvali v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý z toho, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.

Zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu v stredu (28.8.) pre AFP zároveň uviedol, že Durova vyšetrujú aj pre podozrenia "zo závažných násilných činov", ktorých sa údajne dopustil voči jednému zo svojich vlastných detí. Vyšetrovanie vedené francúzskym úradom sociálnoprávnej ochrany detí sa podľa zdroja týka Durovovho syna narodeného v roku 2017, ktorý v súčasnosti po odchode z Francúzska žije vo Švajčiarsku. Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú následne predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy