Zatiahnuté
12°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Tajfún udrel na pevninu. Zahynuli najmenej traja ľudia
Zdielať na

Tajfún udrel na pevninu. Zahynuli najmenej traja ľudia

TOKIO / Najmenej traja ľudia zahynuli po tom, čo na pevninu na juhozápade Japonska v oblasti prefektúry Kagošima udrel vo štvrtok ráno silný tajfún Šan-šan, ktorý so sebou priniesol intenzívny dážď a veľmi silný vietor. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Tajfún spôsobil ochromenie leteckej dopravy a výpadky elektriny pre viac než štvrť milióna domácností. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 123 kilometrov za hodinu a na pevninu udrel v blízkosti mesta Sacumasendai na juhozápadnom ostrove Kjúšú, uviedla japonská meteorologická agentúra. Tamojšie úrady varovali, že tajfún môže byť jedným z najsinejších, aké kedy región postihli, a nariadili evakuáciu pre milióny obyvateľov vo viacerých prefektúrach.

Traja ľudia zahynuli, jedna osoba bola nezvestná. Dovedna 54 osôb utrpelo zranenia, z toho dve ťažké, spresnili miestni predstavitelia a médiá. Automobilka Toyota preventívne pozastavila výrobu vo všetkých svojich 14 závodoch v Japonsku. Aerolínie All Nippon Airways oznámili, že od stredy 28. do piatka 30. augusta zrušili 219 vnútroštátnych letov, čo ovplyvní približne 18.400 cestujúcich.

TASR

​Spoločnosť Japan Airlines zrušila 172 vnútroštátnych letov plánovaných na stredu 28. a štvrtok 29. augusta. Obe spoločnosti zrušili aj desať medzinárodných letov. Na obmedzenia premávky sa pripravovali aj železnice. Japonsko predtým zasiahla tropická búrka Maria a tajfún Ampil. Spôsobili materiálne škody, no nevyžiadali si obete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy