Jasno
25°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
919. deň na Ukrajine: Rusko hovorí o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny
Zdielať na

919. deň na Ukrajine: Rusko hovorí o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny

KYJEV / ​Začiatok školského roka po letných prázdninách bude pre množstvo žiakov na Ukrajine opätovne znamenať online výučbu na diaľku. Ruské vojská dobyli ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj uviedol, že strávil niekoľko dní na fronte v okolí mesta Pokrovsk.

Školský rok pre množstvo školákov začne opäť online výučbou

Začiatok školského roka po letných prázdninách bude pre množstvo žiakov na Ukrajine opätovne znamenať online výučbu na diaľku, uviedla v stredu v správe humanitárna organizácia Save the Children. TASR informuje podľa agentúry DPA. "Po viac než dvoch rokoch vojny sú na Ukrajine tisíce detí, ktoré do triedy ešte nikdy nevkročili," uviedla riaditeľka spomenutej organizácia Sonja Churchová. Organizácia podrobila prieskumu na Ukrajine približne 1500 školopovinných detí, ako aj ich opatrovateľov i učiteľov. Prieskum sa však nevzťahoval na Ruskom okupované územie krajiny.

Množstvo škôl podľa organizácie zostáva na Ukrajine zatvorených v dôsledku leteckých útokov, ostreľovania alebo nedostatku krytov. Žiaci, ktoré absolvujú vyučovanie na diaľku, pritom čelia problémom v podobe slabého internetového signálu, ako aj nedostatku elektronických zariadení či samotnej elektriny. Množstvu detí tiež chýba osobný kontakt s učiteľom, cituje DPA. Veľká časť z nich sa necíti bezpečne a stratila záujem o vzdelávanie, uvádza sa ďalej v správe.

Aj prezenčné vzdelávanie je však pre ukrajinské deti stresujúce, pretože pravidelne zažívajú letecký poplach a musia zostávať v krytoch. Na kvalitu výučby a dostatok personálu majú podľa učiteľov vplyv aj nízke platové ohodnotenie, väčšie množstvo práce a psychologický stres. Rodičia naopak kritizujú nedostatok pomôcok a učebných materiálov, dodáva DPA.

Rusko hovorí o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny

Ruské vojská dobyli ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Mykolajivka leží približne 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, kľúčového dopravného uzla v Doneckej oblasti. Stelmachivka sa nachádza v susednej Luhanskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ruské sily v posledných mesiacoch stabilne postupujú smerom k strategickému Pokrovsku, kde kedysi žilo približne 60 000 ľudí. Ukrajincom, ktorí čakajú na ďalšiu vojenskú pomoc zo Západu, sa tam nedarí odrážať ruské útoky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uznal, že situácia v okolí Pokrovska je mimoriadne zložitá. Podľa neho tam Moskva sústreďuje svoje najväčšie úsilie aj počet síl.

Ukrajinské jednotky začiatkom augusta spustili prekvapivý cezhraničný vpád do ruskej Kurskej oblasti, kde obsadili už približne 100 obcí. Podľa AFP dúfali, že táto ofenzíva odláka ruskú armádu od východoukrajinského mesta Doneck, avšak Rusi napriek tomu v tejto oblasti ďalej postupujú. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak medzičasom hlásil jednu obeť a piatich zranených v dôsledku ruského ostreľovania mesta Nikopol na juhu Ukrajiny. Poškodené podľa neho bolo obchodné centrum, vežiaky, obytné budovy aj plynovod. Rusko začiatkom tohto týždňa zintenzívnilo bombardovanie Ukrajiny. V noci na štvrtok 29. augusta vypustilo ďalších päť rakiet a 74 dronov, väčšinu z nich podľa Kyjeva zachytili systémy protivzdušnej obrany. V dôsledku ruského bombardovania zahynulo tento týždeň už najmenej 11 ľudí.

Boje na fronte v okolí mesta Pokrovsk sú mimoriadne náročné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj uviedol, že strávil niekoľko dní na fronte v okolí mesta Pokrovsk na východe Ukrajiny, kde ukrajinská armáda čelí náporu ruských síl. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. "Boje sú mimoriadne náročné," napísal Syrskyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Rusko vrhá do útokov všetko, čo môže, a snaží sa prelomiť ukrajinskú obranu, dodal.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl priblížil, že najintenzívnejšie boje prebiehajú v okolí dediny Krasnyj Jar, asi desať kilometrov od mesta Pokrovsk. Dodal, že Rusko zintenzívnilo útoky aj na východnom okraji dediny Hrodivka. Mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je kľúčovým logistickým centrom ukrajinskej armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uznal, že situácia v okolí Pokrovska je mimoriadne zložitá. Podľa neho tam Rusko sústreďuje svoje najväčšie úsilie aj počet síl.     

Súvisiace články

Najčítanejšie správy