Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
921. deň na Ukrajine: Ruský útok v Charkove si vyžiadal sedem mŕtvych vrátane dieťaťa a 77 zranených
Zdielať na

921. deň na Ukrajine: Ruský útok v Charkove si vyžiadal sedem mŕtvych vrátane dieťaťa a 77 zranených

KYJEV / Ruský nálet na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov si opäť vyžiadal civilné obete. Pri útoku zomrelo najmenej sedem ľudí, vrátane dieťaťa. Ďalších takmer sto utrpelo zranenia. Podľa oficiálnych informácií zasiahli riadené letecké bomby aj obytnú budovu a park.

Ruský útok v Charkove si vyžiadal sedem mŕtvych vrátane dieťaťa a 77 zranených

Pri ruskom útoku na obytnú štvrť ukrajinského Charkova, pri ktorom bomba zasiahla obytnú budovu a detské ihrisko, zahynulo sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa a najmenej 77 bolo zranených. Podľa agentúry Reuters to uviedli miestne úrady. Po útoku na Charkov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval Západ, aby umožnil Ukrajine ostreľovať vojenské základne hlboko na ruskom území, pričom spresnil, že medzi mŕtvymi je aj 14-ročné dievča.

"Okupanti zabili dieťa priamo na ihrisku. Najmenej traja ďalší ľudia boli zranení," citovala predtým agentúra Reuters starostu Charkova Ihora Terechova. V 12-poschodovej budove, ktorú po útoku zachvátil požiar, podľa neho zahynuli traja ľudia. Neskôr zvýšil počet obetí v zasiahnutej budove na štyri po tom, čo v troskách našli mŕtvu ženu.

Podľa agentúry Reuters bola budova zahalená do čierneho dymu a horné poschodia zachvátil požiar. V plameňoch bolo aj niekoľko áut zaparkovaných pred budovou. Ohromení obyvatelia všetkých vekových kategórií, niektorí celí od krvi, sedeli na lavičkách a stenách, zatiaľ čo zdravotníci ošetrovali ich zranenia, opísala agentúra Reuters.

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila v noci 24 ruských dronov

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 24 z 52 dronov vypustených Ruskom. Útoky boli pritom zamerané na osem ukrajinských oblastí, oznámili ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Vzdušné sily vo vyhlásení uviedli, že 25 dronov Šáhid sa zrútilo a tri odleteli späť do Ruska a Bieloruska. Ukrajinské úrady pritom po ruských útokoch nehlásili nijaké obete a ani veľké škody. Ruské sily počas nočného útoku vypálili smerom na Ukrajinu aj päť rakiet, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli v noci vo viacerých ukrajinských mestách vrátane hlavného mesta Kyjev, kde trval poplach asi štyri hodiny. Išlo pritom tento týždeň už o štvrtý ruský útok zameraný na ukrajinskú metropolu. Všetky drony útočiace na Kyjev však boli zostrelené, uviedli miestni predstavitelia.

Rusko odsúdilo piatkový útok na mesto Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo v sobotu piatkový ukrajinský útok na ruské mesto Belgorod, pri ktorom zomrelo päť ľudí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Opäť vyzývame všetky zodpovedné vlády a relevantné medzinárodné štruktúry, aby dôrazne odsúdili tento brutálny teroristický útok a verejne sa dištancovali od kyjevského režimu a jeho západných poručníkov, ktorí páchajú takéto zločiny," uviedol ruské ministerstvo.

Zároveň dodalo, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky jej ciele vrátane "demilitarizácie a denacifikácie" Ukrajiny. Podľa gubernátora ruskej Belgorodskej oblasti si piatkový útok vyžiadal päť mŕtvych a 37 zranených, pričom do nemocnice bolo prevezených aj sedem detí. Mesto Belgorod je vzdialené len asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Rusko oznámilo, že dobylo obec Kirove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 

Ruské sily dobyli obec Kirove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ruský rezort vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že jeho sily "oslobodili" východoukrajinskú obec Kirove a pokračujú v postupe hlbšie do obrany protivníka.

Ministerstvo pritom aj v piatok hlásilo dobytie niekoľkých obcí v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Donecká a Luhanská oblasť patria pritom medzi štyri ukrajinské oblasti, ktoré Rusko anektovalo po sporných referendách na jeseň 2022 aj napriek tomu, že nad nimi nemalo plnú kontrolu. Ukrajina aj Západ túto anexiu odsúdili ako protiprávnu.

Stoltenberg podporil ukrajinskú ofenzívu v Kurskej oblasti

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecký denník Die Welt povedal, že Ukrajina mala plné právo spustiť cezhraničnú ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti ako akt sebaobrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina má právo sa brániť. A podľa medzinárodného práva sa toto právo nekončí na hraniciach," poznamenal Stoltenberg v rozhovore, ktorý bol zverejnený v sobotu. Dodal, že "ruskí vojaci, tanky a základne (v Kurskej oblasti) sú podľa medzinárodného práva legitímnymi cieľmi". Stoltenberg zároveň poznamenal, že Ukrajina svoju cezhraničnú operáciu dopredu nekonzultovala s NATO a Aliancia v nej nezohrala žiadnu úlohu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy