Skoro jasno
20°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Generálny štrajk zasiahol krajinu. Niektoré regióny však protesty ignorujú
Zdielať na

Generálny štrajk zasiahol krajinu. Niektoré regióny však protesty ignorujú

TEL AVIV / V Izraeli sa v pondelok 2. septembra začal generálny štrajk, ktorého cieľom je prinútiť vládu k dohode S hnutím Hamas o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov. Obmedzenia sa dotkli viacerých oblastí vrátane dopravy, zdravotníctva, školstva či bankovníctva. V niektorých regiónoch však štrajk ignorujú, čo odráža hlboké politické rozpory v krajine, informuje TASR podľa agentúry AP.

Jednodňový generálny štrajk

Najväčší izraelský odborový zväz Histadrut vyzval na jednodňový generálny štrajk, ktorý sa začal o 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ). Jeho cieľom je odstaviť alebo narušiť hlavné odvetvia hospodárstva krajiny. Medzinárodné letisko Bena Guriona neďaleko Tel Avivu sa pripojilo k štrajku od 8.00 h do 10.00 h miestneho času (od 7.00 h do 9.00 h SELČ). Lety spoločností odleteli skôr alebo mali mierne meškanie, príletov sa štrajk nedotkol. Banky, niektoré veľké nákupné centrá a úrady sú v dôsledku štrajku zatvorené a verejná doprava bola obmedzená. Do štrajku sa zapojili aj obce v centrálnej oblasti Izraela vrátane Tel Avivu, čo viedlo k skráteniu vyučovania a zatvoreniu jaslí a materských škôl.

Ešte v nedeľu 1. septembra vyšlo do ulíc odhadom 500 000 Izraelčanov po tom, čo v tuneli nad mestom Rafah v Pásme Gazy našla armáda šesť mŕtvych rukojemníkov. Vládu premiéra Benjamina Netanjahua kritizujú za to, že nedokázala zabezpečiť, aby sa desiatky rukojemníkov vrátili domov živí. Zároveň ju vyzývajú na dosiahnutie dohody o prepustení zvyšných asi 101 izraelských rukojemníkov z palestínskej enklávy. Predpokladá sa však, že asi tretina z nich už nežije.

Nájdenie šiestich tiel

"Sme tu, pretože je už táto situácia neúnosná a nemôže pokračovať. Každý týždeň dostávame zlé, desivé správy o ďalších a ďalších rukojemníkoch, ktorí zomreli. Ktorých zavraždili. Musí sa to skončiť," hovorí jedna z nespokojných obyvateliek Izraela Tom Barkai. Ľudí do ulíc totiž vyhnalo víkendové nájdenie šiestich tiel rukojemníkov v Pásme Gazy. Najnovšie protesty sú podľa odborníkov najväčšie za posledný rok. Ľudia nie sú spokojní s krokmi tamojšej vlády.

"Prišli sme protestovať proti izraelskej vláde, ktorá robí zlé rozhodnutia. Táto krajina bola postavená na určitých základoch. Jednou z nich bolo, že izraelská vláda urobí všetko, čo je v jej silách, aby priviedla domov rukojemníkov a vojakov zo zajatia, nech sú kdekoľvek. Vláda tieto hodnoty porušuje. Tu už ide o podstatu existencie našej krajiny. Žiadne hodnoty - žiadna krajina. Preto sme tu, aby sme túto krajinu zachránili a vrátili rukojemníkov späť," opísal demonštrant Rafi Krechmer.

Protestovalo sa vo viacerých mestách

Len v Tel Avive bolo v uliciach podľa informácii organizátorov 300 tisíc ľudí. Protestovalo sa aj v Jeruzaleme a iných izraelských mestách. Dokonca sa demonštranti dostali do potýčok s políciou, pretože blokovali diaľnice. Obyvatelia neskrývajú sklamanie a hovoria o zlyhaní politikov. "Podľa mňa sú vyhlásenia politikov nedostatočné. Zlyhali všetci. Celé medzinárodné spoločenstvo. Zlyhala administratíva na oboch stranách. Nevyužili šancu zachrániť životy. Nakoniec zlyhali úplne všetci. Majú na rukách krv," vysvetlila príbuzná rukojemníka Leat Corinne Unger. Situácia je až taká vážna, že prvýkrát od začiatku vojny zvolali odbory generálny štrajk. Ten má pomôcť pritlačiť vládu k uzavretiu dohody. Zatvorené zostanú úrady, banky, niektoré obchodné centrá a obmedzenia sa očakávajú aj v doprave či zdravotníctve. Zatiaľ má trvať len jeden deň. V hre je však aj jeho pokračovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy