Skoro jasno
21°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Izraelský súd nariadil ukončenie štrajku. Vyzývajú ľudí, aby sa vrátili do práce
Zdielať na

Izraelský súd nariadil ukončenie štrajku. Vyzývajú ľudí, aby sa vrátili do práce

Zdroj: TASR

TEL AVIV / Izraelský súd v Tel Avive v pondelok 2. septembra nariadil ukončiť generálny štrajk o 14.30 h miestneho času (13.30 h SELČ). Šéf najväčšieho izraelského odborového zväzu Histadrut vyzval ľudí, aby sa vrátili do práce, TASR informuje podľa agentúr AP a Reuters.

​Generálny štrajk v Izraeli sa začal v pondelok 2. septembra o 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ) na výzvu odborového zväzu Histadrut. Pridalo sa k nemu aj izraelské obchodné fórum, ktoré združuje väčšinu zamestnancov v súkromnom sektore. Cieľom bolo vyvinúť tlak na vládu Benjamina Netanjahua, aby uzavrela dohodu s palestínskym hnutím Hamas o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov.

​Obmedzenia sa počas štrajku dotkli viacerých oblastí vrátane dopravy, zdravotníctva, školstva či bankovníctva. V niektorých regiónoch však štrajk ignorovali, čo podľa AP odráža hlboké politické rozpory v krajine. Výzvy na generálny štrajk vyvolali nedeľňajšie správy o nájdení šiestich tiel izraelských rukojemníkov v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy.

Do ulíc ešte v nedeľu neskoro večer vyšlo odhadom 500.000 Izraelčanov. Premiéra Benjamina Netanjahua kritizujú za to, že nedokázala zabezpečiť, aby sa rukojemníci vrátili domov živí. Zároveň vládu vyzývajú na dosiahnutie dohody o prepustení zvyšných asi 101 izraelských rukojemníkov z palestínskej enklávy. Predpokladá sa však, že asi tretina z nich už nežije.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy