Skoro jasno
21°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
923. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu
Zdielať na

923. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu

KYJEV / Ukrajinská vzdušná obrana v noci odrážala ruský raketový útok na Kyjev, uviedli prostredníctvom sociálnej siete Telegram zástupcovia ukrajinskej armády. Ukrajinské vzdušné sily zostrelili 22 z 35 rakiet a 20 z 23 drononv, ktoré smerom na Ukrajinu vypálili ruské sily. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters.

​Rusko raketami zaútočilo na Kyjev, Poľsko aktivovalo letectvo

Na celom území Ukrajiny bola vyhlásená výstraha pred vzdušným útokom. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko prostredníctvom služby Telegram uviedol, že útok čiastočne zničil kotolňu vodárne v štvrti Holosiivskij na juhozápade Kyjeva. V štvrti zasahujú záchranári. V štvrti Ševčenkivskij, ktorá je sídlom niekoľkých univerzít, vypukol požiar. Zdravotníci tu ošetrovali najmenej jednu zranenú osobu. Záchranári zasahovali aj v štvrtiach Svjatošinskij a Solomjanskij, dodal Kličko. V štvrti Solomjanskij sa nachádza veľká vlaková stanica a hlavné kyjevské letisko, nachádza sa na západnom okraji mesta.

Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve sa ozvalo niekoľko hlasných výbuchov pripomínajúcich prácu protivzdušnej obrany. Ruský raketový útok na Kyjev bol dôvodom aktivácie stíhačiek poľského letectva a spojeneckých vzdušných síl, uviedlo vo vyhlásení Operačné centrum poľských ozbrojených síl. "Na juhovýchode krajiny môže byť zvýšená hladina hluku z dôvodu operovania poľských a spojeneckých lietadiel v našom vzdušnom priestore," uviedlo centrum prostredníctvom sociálnej platformy X. Poľsko na juhovýchode svojho územia zdieľa s Ukrajinou štátnu hranicu.

Ukrajina v noci zostrelila 22 rakiet a 20 dronov pri útokoch na viaceré oblasti

Útoky boli cielené predovšetkým na hlavné mesto Kyjev a Sumskú a Charkovskú oblasť na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a AP. Vzdušné sily uviedli, že sa im celkovo podarilo zničiť deväť balistických rakiet a 13 striel s plochou dráhou letu. Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli po celej Ukrajine takmer dve hodiny a boli vypnuté asi o 6.30 h ráno miestneho času.

Po vzdušnom útoku na ukrajinské hlavné mesto hlásili miestne úrady troch zranených. Poškodená bola aj kotolňa kyjevských vodární i vstup do stanice metra v mestskej časti Sviatošinskyj, ktorá slúži aj ako protiletecký úkryt, uviedol starosta starosta Vitalij Kličko. Vo východoukrajinskom meste Sumy bolo pri raketovom útoku v nedeľu večer poškodené centrum sociálnej starostlivosti pre deti a sirotinec. Zranenia utrpelo 13 ľudí vrátane štyroch detí, uviedol starosta Olexandr Lysenko.

Výbuchy bolo počuť aj v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, uviedli ukrajinské média. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov potvrdil, že cieľom útoku bola mestská časť Industriaľnyj, pričom poškodená bola obytná budova a v niekoľkých ďalších vypukol požiar. Rusko útok podnikol deň po tom, čo jeho ministerstvo obrany hlásilo, že zostrelilo 158 ukrajinských dronov, ktoré útočili v noci na nedeľu na viacero ruských regiónov. Išlo pritom o jeden z najväčších ukrajinských útokov od začiatku vojny na Ukrajine, konštatuje AP. Rozsiahly vzdušný útok podniklo na Ukrajinu aj Rusku, keď jej smerom vypustilo vyše 200 rakiet a dronov. Pri útoku boli zasiahnuté viaceré objekty energetickej infraštruktúry a zomrelo sedem ľudí, pripomína Reuters.

Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšiu dedinu

Ruské ministerstvo obrany v pondelok 1. septembra oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Skučne, ktorá leží v okrese Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu agentúry Reuters. Ruskej armáde sa v súčasnosti darí postupovať smerom k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým centrom ukrajinskej armády. Kyjev priznal, že situácia v okolí tohto mesta je zložitá. Moskva hlásila v uplynulých týždňoch dobytie viacerých dedín na východe Ukrajiny aj napriek ukrajinskému vpádu do ruskej Kurskej oblasti, ktorý Kyjev spustil 6. augusta.

Kuleba opäť kritizoval obmedzenia pre ukrajinské útoky na Rusko

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v pondelok 1. septembra opäť spojencov Ukrajiny, aby povolil Kyjevu používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska. Spravil tak po ruskom útoku na hlavné mesto Kyjev a iné ukrajinské regióny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Kuleba v príspevku na sociálnej sieti X poukázal na to, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu vyše 30 raketami a viac než 20 dronmi v noci pred prvým školským dňom. Ruská armáda podľa neho použila pri útoku aj severokórejské rakety KN-23.

"Režimy v Pchjongjangu a Moskve nie sú nijako obmedzené pri podnikaní útokov s dlhým dosahom kdekoľvek na Ukrajine. Avšak Ukrajina je pri sebaobrane proti týmto dvom barbarským vojnovým mašinériám nútená bojovať s rukami zviazanými za chrbtom, nie je to absurdné?" napísal šéf ukrajinskej diplomacie. Zároveň vyzval partnerov Ukrajiny, aby sa prestali báť a zrušili obmedzenia uvalené na Ukrajinu a dovolili jej brániť sa. Ukrajina má totiž podľa Kulebu na základe Charty OSN právo zasahovať akékoľvek legitímne ciele v Rusku.

Šéf ukrajinskej diplomacie v príspevku tiež vyzval ázijské krajiny, aby zvážili zvýšenie pomoci pre Ukrajinu, pretože posilňovanie vojenskej spolupráce medzi Moskvou a Pchjongjangom podľa neho predstavuje bezpečnostné riziko nielen pre Európu ale aj pre Áziu. "Čím silnejšia bude Ukrajina a čím menej úspešní budú diktátori Ruska a Severnej Kórey, tým budú Európa a Ázia stabilnejšie a bezpečnejšie," napísal Kuleba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy