Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Žiačka základnej školy údajne zaútočila nožom na spolužiakov, zranila dve deti
Zdielať na

Žiačka základnej školy údajne zaútočila nožom na spolužiakov, zranila dve deti

PRAHA / Jedna zo žiačok základnej školy v Domažliciach v Plzenskom kraji údajne zaútočila nožom na svojich spolužiakov, pričom zranila dve deti. Policajti ju zadržali. Uviedli to v utorok na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na základnej škole v Domažliciach v utorok 3. septembra jedna zo žiačok údajne zaútočila nožom na svojich spolužiakov. Zranených boli dve deti, neboli v ohrození života, do starostlivosti si ich prevzali zdravotníci, informovala polícia na sieti X. Podozrivú polícia čoskoro zadržala. Ubezpečila zároveň, že v súčasnosti nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo a na mieste pracuje veľké množstvo policajtov a kriminalistov. Domažlický viceprimátor Viktor Krutina (Piráti) ČTK povedal, že na 11:00 zvolali krízový štáb.

"V súčasnosti sú naše sily a prostriedky na ZŠ Komenského 17 v Domažliciach, keďže tu jedna zo žiačok podľa prvotných informácií zaútočila nožom na spolužiakov. Zranené boli dve deti, ktorých rodičia sú už informovaní. Podozrivé dievča sme zadržali v priebehu niekoľkých minút," informovala polícia.

Na mieste poskytujú psychologickú pomoc

Zranené deti neboli v ohrození života. Do starostlivosti si ich prevzali zdravotníci. "Rovnako bolo zdravotníkom odovzdané zatiaľ jedno z ďalších detí, ktoré bolo v šoku. Na mieste sú naši krízoví interventi, ktorí sú pripravení poskytnúť psychologickú pomoc potrebným," oznámila ďalej polícia. Viac informácií oznámia neskôr. Hovorca záchrannej služby Lukáš Uherek zatiaľ potvrdil, že v škole zasahovali aj domovskí záchranári, bližšie podrobnosti ale neuviedol.

Udalosť sa zrejme stala na druhom stupni školy. "Dnes bola ukončená výučba na 2. stupni našej školy z dôvodu mimoriadnej udalosti. Žiaci boli poučení o bezpečnom odchode zo školy. Všetky deti sú v poriadku. Výučba na 1. stupni pokračuje podľa rozvrhu," uviedla škola na svojom facebookovom profile a na webe.

Na podujatie reagoval na sieti X tiež minister školstva Mikuláš Bek (STAN). "Veľmi ma mrzí udalosti, ku ktorým došlo na ZŠ v Domažliciach. Násilie v školskom prostredí je úplne neprijateľné. S domažlickými kolegami sme v spojení a sme pripravení im poskytnúť všetku podporu," uviedol. Bližšie informácie nemá zatiaľ domažlický viceprimátor Viktor Krutina (Piráti). "Zvolali sme krízový štáb na 11.00 h, kde sa budeme celej záležitosti venovať. Zatiaľ zisťujeme informácie od všetkých zainteresovaných zložiek," povedal ČTK. V jedenásťtisícových Domažliciach sú dve základné školy.

Deti prepustili už z nemocnice

Dve deti zo základnej školy v Domažliciach, ktoré v utorok iná žiačka napadla nožom, už prepustili z nemocnice do domácej liečby. Ich zranenia nie sú vážne, po zasadnutí krízového štábu v meste to povedal hajtman Plzenského kraja Rudolf Špoták, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Záchranári podľa jeho slov previezli napadnuté deti do domažlickej nemocnice. "Po následnom ošetrení na urgentnom príjme a ďalších ošetreniach boli obaja neplnoletí už prepustení do domáceho liečenia. Ukazuje sa, že zranenia našťastie neboli závažné," povedal Špoták. Dodal, že na mieste naďalej pracujú interventi zo záchrannej služby v spolupráci s políciou. V prípade, ak by to bolo potrebné, budú tento tím rozširovať.

Riaditeľ plzenského policajného riaditeľstva Petr Macháček doplnil, že je zatiaľ predčasné špekulovať o konkrétnej právnej kvalifikácii skutku, mohlo by však ísť o podozrenie z násilného deliktu. Rovnako je podľa neho predčasné hovoriť o motíve. Riaditeľ školy Ivan Rybár nechcel zásah a svoju rolu príliš komentovať. Uviedol len, že dostal oznámenie od pedagogičiek, ktoré mali dozor na poschodí, kde k útoku došlo. Ihneď vybehol na poschodie a začal situáciu riešiť.

Útočníčka mala 13 rokov

Podľa servera Novinky.cz 13-ročná siedmačka útočila vo svojej bývalej triede, pre svoj zlý prospech však do ôsmeho ročníka neprešla. K prípadu sa na sociálnej sieti X vyjadril aj český minister vnútra Vít Rakušan. Udalosť označil za veľmi znepokojivú, zraneným zaželal čo najrýchlejšie zotavenie. V poslednej dobe podľa neho pribúda varovných náznakov o závažných problémoch medzi deťmi, ktoré sú z veľkej časti spôsobené zložitou situáciou v uplynulých rokoch vrátane dôsledkov pandémie koronavírusu. "Všetci by sme mali byť vnímaví k potrebám detí v našom okolí a včas rozpoznať, keď niečo nie je v poriadku. Podpora duševného zdravia je dnes dôležitejšia než kedykoľvek predtým," dodal minister.

História útokov nožom v českých školách v posledných rokoch:

1. marca 2004 - Študent učilišťa vo Svitavách vážne pobodal svojho pedagóga. Ten po prevoze do nemocnice zomrel. Krajský súd v Hradci Králové odsúdil 17-ročného učňa za vraždu jeho učiteľa na deväť rokov väzenia.

26. septembra 2011 - Pätnásťročný študent napadol nožom a paličkou na mäso sekretárku gymnázia v Chomutove. Kričal, že je terorista. Útok zastavil riaditeľ školy spolu so školníkom, ktorí žiaka premohli. Napadnutá žena utrpela šok a niekoľko drobných zranení na rukách.

22. mája 2012 - V jedálni školy v Havířove-Šumbarku pobodala žena vychovávateľku, načo si vzala sedemročnú školáčku ako rukojemníka. Dievčinu sa polícii podarilo oslobodiť a útočníčku zadržať. Zranená učiteľka skončila v nemocnici. Útočníčku polícia obvinila z pokusu o vraždu a branie rukojemníkov, stíhanie bolo v decembri 2012 zastavené, páchateľka bola psychicky chorá.

29. októbra 2012 - Na gymnáziu v Rakovníku napadol štrnásťročný študent učiteľku. Podľa informácií médií ženu pobodal. Ťažko zranenú učiteľku prepravil vrtuľník záchrannej služby do pražskej strešovickej nemocnice, kde sa rýchlo zotavila. Útočník nebol vzhľadom na vek trestne zodpovedný.

14. októbra 2014 - V budove strednej školy v Žďáre nad Sázavou ubodala 26-ročná žena študenta a ďalších troch ľudí zranila. O dva roky skôr podobne zaútočila v Havířove na školáčku a jej vychovávateľku, ktorú pobodala. Ako nepríčetná vtedy skončila s diagnózou paranoidnej schizofrénie v psychiatrickej liečebni, súd jej však vo februári 2014 premenil ústavnú formu ochranného liečenia na ambulantnú. V apríli 2015 prokurátor trestné stíhanie ženy za útok v Žďáre zastavil pre nepríčetnosť. Žena bola umiestnená do detenčného ústavu, podľa znalcov trpí schizofréniou. O ďalšom predĺžení pobytu v detencii rozhodol súd naposledy vlani v septembri.

14. októbra 2021 - Štrnásťročný chlapec na základnej škole v Sedlčanoch na Příbramsku napadol nožom svojich dvoch spolužiakov. Spôsobil im povrchové zranenia, ktoré si nevyžiadali lekárske ošetrenie.

19. januára 2023 - Na základnej škole v Českej Třebovej zranil jeden žiak druhého nožom. Zranenie nebolo vážne, chlapca po ošetrení prepustili z nemocnice. Prípadom sa začala zaoberať polícia, výsledky vyšetrovania zatiaľ nie sú známe.

20. decembra 2023 - V jednej z třebíčských stredných škôl zaútočil šestnásťročný žiak nožom na pracovníčku školy a ľahko ju zranil. Mladíka polícia zaistila, nikomu ďalšiemu sa nič nestalo. Útok žiaka preverovala polícia ako pokus o vraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy