Oblačno
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Obvodný súd navýšil podmienečný trest mužovi, ktorý sa vyhrážal politikom
Zdielať na

Obvodný súd navýšil podmienečný trest mužovi, ktorý sa vyhrážal politikom

PRAHA / Za vyhrážanie ministrovi vnútra Vítovi Rakušanovi (STAN), ďalším politikom alebo tiež bývalému radovému Českej televízii Zdeňkovi Šarapatkovi Obvodný súd pre Prahu 7 uložil Jakubovi Netíkovi podmienečný trest 27 mesiacov so skúšobnou dobou na štyri roky. O rok zvýšil podmienku, ktorú mužovi v minulosti uložil iný súd za schvaľovanie a ospravedlňovanie zločinu proti mieru. Rozsudok nie je právoplatný. Netík vinu v minulosti odmietol, podľa svojich slov sa nikomu násilím nevyhrážal.

Netík podľa rozsudku vlani v septembri na protivládnej demonštrácii na Letnej vyhlásil, že Rakušan a vláda budú visieť. "Rakušanov, vládu, prezident Putin pozná vinníkov. A rovnako ako on visel tam na tej na budove, tak aj vy všetci vlastizradcovia tohto národa, ktorí adorujete fašizmus v tejto krajine, budete tiež visieť," povedal Netík s odvolaním sa na obraz ruského prezidenta Vladimira Putina vo vrecku na mŕtvoly, ktorý bol na budove ministerstva vnútra na Letnej vyvesený predvlani v októbri.

Že budú rôzni politici, ale aj predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová alebo Šarapatka "visieť", predniesol Netík podľa verdiktu aj vo viacerých videách na sociálnych sieťach, prípadne to napísal v zverejnených príspevkoch. Netík sa podľa rozsudku dopustil vyhrážania s cieľom pôsobiť na orgán verejnej moci a nebezpečného vyhrážania. Odsúdený bol aj za hanobenie národa kvôli jeho výrokom o Ukrajincoch.

Sudca Michal Prokop uviedol, že ak by došlo k výrokom samostatne a k menšiemu okruhu ľudí, zvažoval by súd, či nešlo napríklad o priestupok. Pojednávanie je ale podľa neho závažnejšie, a to aj preto, že výroky o tom, že budú politici "visieť", Netík neprenášal len na internete, ale tiež na demonštrácii, teda na verejne prístupnom mieste. Výroky je podľa neho tiež potrebné posudzovať v celom kontexte Netíkových vyjadrení.

Netík tento rok vo februári pred súdom povedal, že nikomu násilím nevyhrážal. Uviedol, že výrok myslel doslova - nešlo teda podľa neho o hrozbu obesením, ale o vyjadrenie toho, že aj podobizne politikov a ďalších ľudí budú na nejakom obraze či plagáte vyvesené. Zopakoval, že súčasná vláda podľa neho adoruje nacizmus a fašizmus, vyjadroval sa aj k domnelej trestnej činnosti Ukrajincov v Česku. Tvrdil tiež, že šarapatkovi sa za výrok vo videu ospravedlnil. Šarapatka to vo svojej svedeckej výpovedi poprel.

Sudca ale odmietol, že by boli výroky myslené obrazne. Netík si podľa neho mal uvedomiť, že prejavom môže ovplyvniť svojich fanúšikov, pre ktorých môžu mať jeho prejavy váhu. Podľa Netíkovho obhajcu, predsedu strany PRO Henricha Rajchla, sa Netík dopustil najvyššieho priestupku. Právnik dnes odkázal napríklad na rozhodnutie súdov v prípade bývalého radného Jesenice pri Prahe Martina Langa, ktorý na sociálnej sieti napísal, že vtedajší prezident Miloš zeman "je druhý Hitler a je nutné ho podrezať ako svini". Podľa právoplatného rozhodnutia súdu Lang nespáchal trestný čin, dovolanie žalobcov následne zamietol aj Najvyšší súd.

Netíka prišla na súd podporiť desiatka priaznivcov, po záverečnej reči obhajca i obžalovaného tlieskali. Vynášanie odsudzujúceho rozsudku naopak nesúhlasne komentovali, a to predovšetkým v časti týkajúcej sa výrokov o Ukrajincoch. Netík po pojednávaní povedal, že rozsudok neberie ako prehru, zvíťazila podľa neho láska a hrdosť nad strachom a bezprávím. Médiá podľa neho neinformujú o jeho úspešných kauzách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy