Jasno
19°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
924. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok zabil v meste Poltava 41 ľudí
Zdielať na

924. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok zabil v meste Poltava 41 ľudí

KYJEV / Holandský premiér Dick Schoof uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o "pokračujúcej podpore a angažovanosti" Amsterdamu. Pri ruských útokoch na Záporožskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny zahynuli dve osoby, jednou z nich bolo osemročné dieťa. Rumunský parlament schválil návrh zákona, ktorý umožňuje darovať Ukrajine protiraketový systém obrany Patriot. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Holandský premiér ubezpečil Zelenského o pokračujúcej podpore pre Ukrajinu

Urobil tak počas návštevy frontovej línie v pondelok neďaleko mesta Záporožie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajine pokračovať na frontových líniách, no aj v každodenných životoch ľudí," napísal Schoof na platforme X. Spolu so Zelenským sa zúčastnili aj na otváraní školského roka a zhovárali sa s vojnovými veteránmi. Schoof prisľúbil Ukrajine balík podpory v hodnote viac ako 200 miliónov eur. Využije sa najmä na ochranu a opravu energetickej infraštruktúry, ako aj financovanie humanitárnej pomoci.

"Ľudia na Ukrajine majú právo žiť slobodne a v bezpečí. Zastavenie ruských útokov na Ukrajinu je v bezpečnostnom záujme Holandska aj Európy," zdôraznil Schoof. "Toto presvedčenie všetci zdieľame. Moja prvá návšteva krajiny vo funkcii premiéra Holandska ma utvrdila v tom, že musíme aj naďalej podporovať Ukrajinu," dodal. "Kľúčovými prioritami sú protivzdušná obrana, dodávky systémov Patriot a rakiet, a tiež zvýšenie počtu našich stíhačiek F-16," povedal Zelenskyj. Kyjev podľa neho potrebuje aj obranné balíky s muníciou a vybavením a pokračovanie v sankciách voči Rusku, aby Moskva nemohla otvárať nové fronty. "Je naozaj dôležité, aby sme spolupracovali a zabezpečili, že sa (ruský prezident Vladimir) Putin osobne, ako aj všetci, ktorí sú zodpovední za toto šialenstvo, budú zodpovedať za agresiu. Za vraždy Ukrajincov, deportácie detí a za všetky vojnové zločiny," dodal Zelenskyj.

Tri osoby zahynuli počas ruských útokov, tvrdia úrady

Pri ruských útokoch na Záporožskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny zahynuli dve osoby, jednou z nich bolo osemročné dieťa. Ďalší človek prišiel o život pri raketovom útoku na mesto Dnipro, uviedli ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Počas uplynulých dní zaznamenala Záporožská oblasť 313 útokov v 11 obciach, ozrejmil oblastný gubernátor Ivan Fedorov. Ukrajinské vzdušné sily tiež uviedli, že počas nočného útoku zostrelili 27 z 35 ruských dronov. Úrady mesta Černihiv oznámili, že pri útoku utrpeli dve osoby ľahké zranenia.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim podotkol, že nočný raketový útok si v tejto juhoukrajinskej oblasti nevyžiadal žiadne obete. Ani kyjevský oblastný gubernátor Ruslan Kravčenko nehlásil zranených či obete. Padajúce trosky po zásahu protivzdušnej obrany však zapríčinili lesné požiare v oblasti a menšie škody na výškovej budove. V pondelok neskoro večer odpálili ruské sily rakety aj na centrálne mesto Dnipro. Zahynula pri tom jedna osoba a šesť utrpelo zranenia. Došlo aj poškodeniu domov v jednej mestskej štvrti, uviedol na platforme Telegram gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.
Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť.

Ruský raketový útok zabil v meste Poltava 41 ľudí

Najmenej 41 ľudí zahynulo a ďalších vyše 180 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na mesto Poltava v strednej časti Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP. Zelenskyj vo videu na sociálnej sieti uviedol, že mesto zasiahli dve balistické strely, ktoré podľa neho dopadli na areál vojenského vzdelávacieho inštitútu a susednej nemocnice. Útok v hlavnom meste Poltavskej oblasti, ležiacom 110 kilometrov od hranice s Ruskom, patrí zrejme k najsmrteľnejším od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, uviedla agentúra AP.

"Jedna z budov (vojenského) ústavu spojov bola čiastočne zničená. Ľudia sa ocitli pod troskami. Mnohých zachránili," povedal Zelenskyj s tým, že do záchrannej operácie sa zapojili všetky potrebné zložky. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že rakety prileteli veľmi krátko po tom, ako sa ozvali sirény a preto zasiahli ľudí ešte počas evakuácie do krytov. Po útoku podľa rezortu zatiaľ zachránili 25 ľudí, 11 z nich spod trosiek.

Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že úder bol zacielený na zhromaždenie vo vonkajších priestoroch. Ukrajinská poslankyňa Marija Bezuglová, ktorá pravidelne kritizuje vojenské vedenie krajiny, obvinila vysokopostavených predstaviteľov, že ohrozujú vojakov umožňovaním takýchto podujatí. Zelenskyj podľa videa nariadil vyšetrenie okolností útoku a zopakoval tiež výzvu, aby západní partneri poskytli Ukrajine urýchlene ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany.

​Rumunská vláda schválila návrh zákona o poskytnutí systému Patriot Kyjevu

Rumunský parlament schválil návrh zákona, ktorý umožňuje darovať Ukrajine protiraketový systém obrany Patriot. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Vláda návrh zákona schválila ešte v pondelok a následne ho poslala na záverečné hlasovanie do parlamentu. Po tom, ako rumunský prezident Klaus Iohannis zákon podpíše, môže vláda vydať rozhodnutie na odovzdanie daru. Rumunsko, ktoré je členom NATO od roku 2004, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu. Na jeho územie sa opakovane dostávajú úlomky ruských dronov, keďže Moskva útočí na ukrajinské prístavy tesne za hranicou na rieke Dunaj.

Bukurešť ešte v júni uviedla, že daruje Ukrajine jeden zo svojich dvoch funkčných systémov Patriot pod podmienkou, že ho spojenci nahradia podobným systémom. Patriot z Rumunska tak bude súčasťou dodávky piatich takýchto systémov a ďalších jednotiek strategickej protivzdušnej obrany, ktorú Kyjevu prisľúbili štáty Severoatlantickej aliancie na obranu proti ruskej invázii.

Náhrada za systém Patriot zo Spojených štátov by hodnotou nemala presiahnuť sumu, ktorú Rumunsko pôvodne zaplatilo za obranný systém, uvádza návrh zákona. Ostatné náklady budú hradené z "nenávratných zahraničných zdrojov". Rumunsko podpísalo v roku 2017 zmluvu na nákup protiraketových systémov Patriotov v hodnote štyroch miliárd dolárov. Od roku 2020 dostalo štyri systémy, z čoho dva sú prevádzkyschopné.

Traja ministri podali demisiu, jeden zodpovedá za výrobu zbraní

Ukrajinský minister strategického priemyslu Olexandr Kamyšin, ktorý zodpovedá za domácu zbrojnú výrobu, minister spravodlivosti Denys Maľuska a minister životného prostredia Ruslan Strilec podali demisiu, oznámil predseda parlamentu Ruslan Stefančuk, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.
Stefančuk uviedol, že čoskoro by sa mala uskutočniť rozprava poslancov, kde sa bude rokovať o demisii ministrov. Minister strategického priemyslu Kamyšin podľa vlastných slov zostáva v rezorte obrany, avšak bude mať inú funkciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy