Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Budapešťou otriasli protesty: Študenti, rodičia a učitelia žiadajú odstúpenie ministra vnútra
Zdielať na

Budapešťou otriasli protesty: Študenti, rodičia a učitelia žiadajú odstúpenie ministra vnútra

MAĎARSKO / Tisíce študentov, ich rodičov a učiteľov protestovali v Budapešti proti prepusteniu riaditeľa gymnázia, ktorý kritizoval vládne nariadenie o zákaze mobilov v školách. Žiadali pritom odstúpenie ministra vnútra, ktorý je zodpovedný za jeho odvolanie.

Skandovanie tisícok ľudí otriasalo budapeštianskou ulicou v prvý deň školského roka. Maďarského ministra vnútra vyzývali na odstúpenie. Csaba Meszáros stál na čele školy 24 rokov. Odmietol sa však riadiť novými maďarskými smernicami o zákaze mobilov na školách. Plánoval techniku naďalej používať pri výučbe a uplatniť iba prísnejšie pravidlá na jej využívanie. Pre tento postoj bol s okamžitou platnosťou odvolaný z funkcie. "Tento vyhadzov nebol o mobiloch. Bol namierený proti gymnáziu a spôsobu, akým sa na ňom vyučuje," povedal bývalý študent gymnázia Bence Borköles.

Učitelia na čele s riaditeľom sa bránia, že postupovali podľa vládnej smernice a v rámci nariadení. Odvolanie Meszarosa považujú za neakceptovateľné. Búria sa aj študenti. "Žijeme v 21. storočí. Digitálne zariadenia sú prítomné prakticky vo všetkých sférach života. Je dôležité naučiť sa s nimi správne zaobchádzať, aby študentom slúžili," opísal organizátor protestu Lénárd Felhőfi-Kiss. K obmedzeniam používania mobilných telefónov na školách pristupujú aj ďalšie krajiny Európskej únie. Vo Francúzsku testujú ich zákaz pri žiakoch do 15 rokov. Gréci zase vyžadujú, aby ich študenti nevyberali zo školských tašiek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy