Zatiahnuté
16°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Český minister podporuje reguláciu trhu s konope. Prioritou je ochrana pacientov
Zdielať na

Český minister podporuje reguláciu trhu s konope. Prioritou je ochrana pacientov

PRAHA / Na preventívne aj finančné výhody regulovaného trhu s konope chce upozorniť kampaň Je to OK!, ktorú vytvorila skupina odborníkov pod vedením bývalého národného protidrogového koordinátora Henricha Vobořila. Krátke spoty, ktoré experti predstavili novinárom, sa zameriavajú na nutnosť ochrany pacientov pri získavaní liečebného konope, dekriminalizácii aj ochrane detí. Videá budú uverejnené najmä na sociálnych sieťach.

Uvoľnenie trhu s konope

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek pri príchode na rokovanie vlády povedal, že vo všeobecnosti mu uvoľnenie trhu s konope s určitými reguláciami nevadí. Za zásadnú ale považuje dostupnosť liečebného konope pre chorých. "Opakovane som hovoril, že ma zaujíma zdravotnícka časť konope," povedal s tým, že konope má preukázateľne pozitívne liečivé účinky. "chcem, aby sa pacienti, čo potrebujú konope, k nemu dostali," dodal. Podľa Vojna štát hľadá možnosti, ako prístup k liečebnému konopu čo najviac zjednodušiť, či už je to možnosť predpisovania alebo samopestovania.

Liečebné konope

Podľa predsedu pacientskeho spolku pre liečbu konope KOPAC Pavla Kubov však nedokáže štát dlhodobo zabezpečiť liečebné konope pre pacientov, ktorí ho potrebujú. Zhruba tretina pacientov zároveň nie je schopná si liek sama vypestovať. Ľudia, ktorí liečebné konope potrebujú a kupujú si ho, preto musia byť podľa neho chránení zákonom. "Správa o nelegálnych drogách v Českej republike z roku 2023 vydaná Národným monitorovacím centrom pre drogy a závislosti odhaduje počet osôb, ktoré v poslednom roku užili konope výlučne pre samoliečbu, na 250 000 ľudí. Konope na liečebné použitie bolo však v rovnakom roku vydané len 8 037 pacientom," uviedol Kubov.

Vysoké postihy za pestovanie

Spoty novej kampane upozorňujú tiež na prehnane vysoké postihy za pestovanie či predaj konope a na finančné náklady na súdne prípady či väzňov. "Vo všeobecnosti to neznie ako nič obrovské, ale v súčte sa to už vyšplhalo na stovky miliónov (korún), možno aj miliardy," uviedol člen Národnej ekonomickej rady vlády Dominik Stroukal. Podľa neho je potrebné upraviť trestné sadzby, zaviesť regulovaný trh s konope a dekriminalizovať niektoré trestné činy. Autori kampane vyzdvihli, že potlačenie čierneho trhu pomôže ochrániť tiež deti. 

"Čo sa týka uvoľnenia trhu s konope, tak principiálne mi vôbec nevadí," povedal minister zdravotníctva. Podľa neho však musí ísť o seriózny prístup ako k akejkoľvek inej návykovej látke, ako sú tabak, alkohol či nikotín. "Pre mňa je prioritné, aby sa k týmto látkam nedostali mladší ako 18 rokov, ideálne mladší ako 21 rokov, pretože to je tá doba, keď sa vyvíja mozog," doplnil Válek.

Návrh zákona

Vobořil s expertmi pripravil návrh zákona o nakladaní s kanabisom. Norma mala pôvodne stanoviť zdanenie a pravidlá pre legálne pestovanie, fungovanie konopných klubov a licencovaný predaj aj vývoz. Vláda vo svojom programovom vyhlásení píše, že regulácia návykových látok bude zodpovedať miere ich škodlivosti. Vlani schválila svoj plán proti závislostiam, v ktorom počíta so zavedením prísne regulovaného trhu s konope. Tento krok opakovane odporučila aj NERV. Regulovaný trh odmietajú ľudia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy