Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Špionážnu veľrybu zastrelili, tvrdia nórske mimovládne organizácie
Zdielať na

Špionážnu veľrybu zastrelili, tvrdia nórske mimovládne organizácie

OSLO / Beluha Hvaldimir, o ktorej sa špekulovalo, že ide o špióna ruského námorníctva, bola zastrelená. Po náleze stôp po guľkách o tom podľa agentúry AFP informovali dve nórske mimovládne organizácie. Podali tiež trestné oznámenie a žiadajú prešetrenie smrti veľryby, ktorá bola pri nórskych brehoch nájdená mŕtva cez víkend.

Ozubeného kytovca našli v sobotu 31. augusta pri juhozápadnom pobreží Nórska blízko obce Risavika. Podľa prvých správ neboli vidieť žiadne vážne vonkajšie zranenia, tvor bol mladý a zdravý. V pondelok ho previezli na pitvu do Nórskeho veterinárneho inštitútu. Jeho hovorca sľúbil vydať správu o záveroch pitvy do troch týždňov. "Na tele mal niekoľko zranení od guliek," oznámila AFP Regina Crosbyová Haugová s tým, že beluhu v pondelok 2. septembra videla.

Crosbyová Haugová vedie organizáciu One Whale, ktorá bola založená výlučne pre sledovanie tejto konkrétnej beluhy, ktorá sa v Nórsku stala celebritou. "Zranenia veľryby sú znepokojujúce a sú takého charakteru, že nemožno vylúčiť cudzie zavinenie. Sú šokujúce. Ak existuje podozrenie na nečistú hru, je nevyhnutné, aby polícia rýchlo zasiahla," uviedla vo vyhlásení vedúca mimovládnej organizácie NOAH Siri Martinsenová.

​Meno Hvaldimir je slovnou hračkou spájajúcou nórske slovo pre veľrybu (hval) a krstné meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Zjavne ochočeného kytovca s postrojom označeným nápisom "majetok Petrohradu" prvýkrát biológovia zaznamenali v roku 2019 v nórskych vodách, asi 300 km od ruskej námornej hranice.

Hvaldimir na sebe mal postroj s niečím, čo vyzeralo ako držiak pre malú kameru. Beluha potom strávila tri roky pomalou plavbou na juh zo severného Nórska. V posledných mesiacoch ale zrýchlila a zamierila z neznámeho dôvodu ďalej na juh. Kytovec sa veľmi zaujímal o ľudí a reagoval na signály rúk. To viedlo nórsku spravodajskú službu k domnienke, že predtým, ako sa dostal do nórskych vôd, bol držaný v zajatí v Rusku v rámci výskumného programu. Moskva na obvinenia týkajúce sa Hvaldimira nikdy nereagovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy