Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
925. deň na Ukrajine: Rusko vykonalo vzdušné údery na Ľvov. Bilancia obetí v Poltave stúpla
Zdielať na

925. deň na Ukrajine: Rusko vykonalo vzdušné údery na Ľvov. Bilancia obetí v Poltave stúpla

KYJEV / Po včerajších viac ako päťdesiatich obetiach v Poltave Ukrajina oplakáva ďalšie obete ruských vzdušných úderov. Hypersonické rakety a drony zasiahli mesto Ľvov na západe krajiny. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že útočilo na vojensko-priemyselný objekt. Šéf Ľvovskej samosprávy hovorí o zásahu viacerých bytoviek. Poškodených bolo vyše 70 budov. Medzi siedmymi obeťami sú tri deti. Ďalšie desiatky ľudí sa zranili.

Rusko vykonalo vzdušné údery na Ľvov, vyžiadali si najmenej sedem obetí

Najmenej sedem mŕtvych vrátane troch detí a 47 zranených si v utorok 3. septembra v noci vyžiadali ďalšie ruské útoky na západoukrajinský Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj, ktorého citovali ukrajinské médiá. Podľa ruského ministerstva obrany bol cieľom vojensko-priemyselný objekt. Mesto dnes navštívila šéfka českej Snemovne Markéta Pekarová Adamová. 

Ruské drony tiež útočili na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Svedkovia agentúre Reuters oznámili, že na okraji Kyjeva počuli niekoľko explózií. Podľa nich ukrajinská protivzdušná obrana v tej chvíli zrejme odrážala útok.

Ruské nálety na Ľvov, ku ktorým boli použité hypersonické rakety a bezpilotné lietadlá, zasiahli niekoľko obytných budov, napísal šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na sociálnej sieti Telegram. V dôsledku útoku sa podľa starostu začalo horieť niekoľko domov v blízkosti hlavnej mestskej stanice, poškodených bolo asi päť desiatok stavieb.

Bilancia ruského útoku na Poltavu stúpla na 53 mŕtvych, päť ľudí je nezvestných

Bilancia utorkového ruského útoku na ukrajinské mesto Poltava stúpla na 53 mŕtvych. Ďalších päť ľudí záchranári ďalej hľadajú pod troskami. S odvolaním sa na Svitanu Rybalkovú, tlačovú tajomníčku štátneho úradu pre mimoriadne situácie v Poltavskej oblasti, o tom dnes informujú tamojšie médiá. Rusko podľa agentúry Reuters tvrdí, že terčom úderu bol vojenský cieľ, konkrétne vojaci a zahraniční inštruktori, ktorí sa podieľali na útokoch na civilistov v Rusku.

Dve ruské balistické rakety v utorok v stredoukrajinskom meste Poltava zasiahli vojenský inštitút komunikácií a neďalekú nemocnicu. Doterajšie údaje spomínali najmenej 50 mŕtvych a vyše 271 ranených. Išlo o tohtoročný najtragickejší ruský vzdušný útok na Ukrajinu. Zachrániť sa podarilo 25 ľudí, jedenásť z nich vyslobodili spod trosiek, uviedol štátny úrad pre mimoriadne situácie. Do dnešného dopoludnia bolo z miesta ostreľovania odvezených 800 ton stavebnej suti.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podal podľa agentúr demisiu

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podal demisiu, informovali v stredu ráno agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na predsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na svojom facebooku zverejnil Kulebov ručne písaný rezignačný list.

Kulebova demisia nasleduje po tom, čo v stredu ukrajinskí ministri strategického priemyslu, spravodlivosti a ochrany životného prostredia ponúkli svoje demisie. Žiadosť o odvolanie podali aj podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová a ďalšia vicepremiérka a súčasne ministerka pre reintegráciu okupovaných území Iryna Vereščuková.

Prezident podľa listu Ukrajinska pravda tiež odvolal z funkcie zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslava Šurmu. Denník už v utorok napísal, že v rámci rozsiahlych vládnych zmien z funkcie odíde tiež Kuleba, ale premiér Denys Šmyhal v úrade zostane. Kulebov nástupca ešte nie je určený, ale pravdepodobne ním bude jeho prvý námestník Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Ukrajinská obrana v noci zostrelila sedem ruských rakiet a 22 dronov

Ukrajinské letectvo počas nočného ruského útoku zostrelilo štyri rakety Kh-101, tri rakety Iskander-K a 22 útočných bezpilotných lietadiel Šáhed. Vzdušné sily lokalizovali spolu 42 cieľov vrátane 29 dronov a 13 rakiet, uviedla armáda vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom aplikácie pre zasielanie správ Telegram. Rusko v noci na dnes pokračovalo v kombinovanom vzdušnom útoku raketami odpaľovanými zo vzduchu aj zo zeme na rad ukrajinských cieľov vrátane západoukrajinského mesta Ľvov a metropoly Kyjeva.

Protilietadlová obrana zasahovala vo Ľvovskej, Ivano-Frankivskej, Černihivskej, Dnepropetrovskej, Volyňskej, Ternopilskej, Kyjevskej, Žytomyrskej, Poltavskej a Sumskej oblasti. Pri nočných náletoch na západoukrajinský Ľvov zomrelo najmenej sedem ľudí, desiatky ďalších boli zranené. 

Ruská armáda oznámila postup na východe Ukrajiny, ovládla ďalšie obce

Ruská armáda za posledných 24 hodín ovládla východoukrajinské obce Karlivka a Prečystivka v Doneckej oblasti. Dnes o tom s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany informovala agentúra TASS. Ukrajinská armáda tak na Donbase čelí pokračujúcemu postupu ruských síl. Rusko tvrdí, že pri dobýjaní Prečystivky, ktoré Moskva označuje za "oslobodzovanie", stratili brániaci sa Ukrajinci až 150 vojakov a päť vozidiel. V utorok denník Ukrajinska Pravda spomínal trvajúce boje o túto obec.

V Karlivke potom Ukrajina za deň prišla podľa ruského ministerstva obrany o viac ako 480 vojakov a o americké obrnené vozidlo MaxxPro či o húfnicu Msta-B. Podobné informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, Kyjev sa k vývoju na fronte nevyjadril. Pokračujúci ruský postup na Donbase nedokázal spomaliť ani ukrajinský vpád do ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda ovládla časť pohraničia. Tam sa Ukrajincom naďalej darí držať pozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy