Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Výstrely v centre Mníchova: Polícia zastrelila podozrivého
Zdielať na

Výstrely v centre Mníchova: Polícia zastrelila podozrivého

MNÍCHOV / Dramatické chvíle zažili dnes v centre Mníchova. Policajti tam zastrelili mladíka, vyzbrojeného loveckou puškou. Incident sa odohral neďaleko Dokumentačného centra pre históriu nacizmu a izraelského konzulátu. Vyšetrujú ho ako pokus o spáchanie teroristického útoku. Bavorský premiér ho spája aj s 52. výročím útoku na izraelských športovcov počas olympijských hier v Mníchove.

Mníchov zažil dnes ráno po 52-dvoch rokoch nepríjemné déja vu. Podľa slov bavorského premiéra zovrela mesto na pár minút hrôza z toho, čo sa bude diať. "Všetko sa však napokon dobre skončilo. Nikto sa nezranil. Došlo iba k eliminácii podozrivého," uviedol bavorský premiér Markus Söder. Toho zazreli policajti, ako so zbraňou v ruke obchádza budovu izraelského konzulátu. Počas prestrelky, ktorá následne vypukla, ho smrteľne zranili. Vyšetrovatelia popoludní potvrdili jeho identitu.

"Šlo o 18-ročného muža s rakúskym štátnym občianstvom. Čo sa týka motívu, vyšetrovanie naďalej pokračuje," informoval policajný hovorca Andreas Franken. 

Hovorca zároveň potvrdil, že mladíka už v minulosti registrovali ako islamistu

Šíril vraj propagandu Islamského štátu. Podľa nemeckých médií mal bosnianske korene. To, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou chystal zaútočiť na izraelský konzulát potvrdili aj miestni politici. Náhodným podľa viacerých z nich nebol zrejme ani deň, kedy sa do Mníchova spoza hraníc vydal.

"Dnes je deň spomienok na obete masakru na mníchovskej olympiáde v roku 1972. Môže tam byť preto prepojenie. Vyšetrovatelia ho však musia potvrdiť," zakončil Söder. Palestínski militanti vtedy prenikli do olympijskej dediny. Na mieste zabili dvoch členov izraelského olympijského teamu a ďalších deviatich uniesli. Tí všetci spolu s piatimi únoscami a jedným nemeckým policajtom zahynuli pri nevydarenom pokuse o ich vyslobodenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy