Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Maori majú novú kráľovnú. Na tróne nahradí svojho otca
Zdielať na

Maori majú novú kráľovnú. Na tróne nahradí svojho otca

WELLINGTON / Zástupcovia Maorov, domorodých obyvateľov Nového Zélandu, vo štvrtok (5.9.) vymenovali novú kráľovnú po smrti kráľa Tuheitia. Nga Wai Hono i te Po sa ňou stala v čase, keď Nový Zéland sužujú najväčšie problémy v oblasti rasových vzťahov za uplynulé dve desaťročia.

Vo vyhlásení zverejnenom zástupcami monarchie sa uvádza, že staršinovia dvadsaťsedemročná Nga Wai Hono i te Po na tróne nahradí svojho otca kráľa hnutia Kiingitanga (Maorijské kráľovské hnutie) Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII., ktorý zomrel minulý týždeň vo veku 69 rokov po operácii srdca. Vo funkcii bol 18 rokov.

"Nový panovník bol vymenovaný počas obradu známeho ako Te Whakawahinga pred tisíckami ľudí, ktorí sa zhromaždili na Tangihanga (pohrebe a pochovávaní) Kiingi Tuheitia," uviedol hovorca kráľovskej rodiny.Nastupujúcu kráľovnú pomazali posvätnými olejmi a na hlavu jej položili bibliu, ktorá sa pri tomto obrade používa už od roku 1858. Po pomazaní dcéry previezli zosnulého monarcha na horu Taupiri, kde bude pochovaný na mieste posledného odpočinku ďalších kráľovských rodín a vysokopostavených Maorov.

Nová kráľovná (Kuini) je jedinou dcérou a zároveň najmladšia spomedzi troch detí bývalého kráľa

Novozélandský verejnoprávny rozhlas ozrejmil, že bola favorizovaným nástupníkom na trón. Podľa novozélandského premiéra Christophera Luxona vláda uvítala vymenovanie novej kráľovnej.

Maorský kráľ alebo kráľovná má prevažne reprezentatívnu, no napriek tomu dôležitú funkciu na Novom Zélande, kde Maori tvoria takmer 20 percent obyvateľov. V posledných mesiacoch bývalý kráľ Tuheitia koordinoval rozhovory Maoriov o národnej jednote, ktoré sa konali v reakcii na politiku Luxonovej stredopravej vlády. Kritici ju obviňujú, že je namierená proti Maorom a snaží sa zrušiť opatrenia vytvorené v prospech domorodého obyvateľstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy