Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Šéf NATO vyzval Čínu, aby prestala podporovať vojnu na Ukrajine
Zdielať na

Šéf NATO vyzval Čínu, aby prestala podporovať vojnu na Ukrajine

Zdroj: TASR

OSLO/BRUSEL / Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Čínu, aby prestala podporovať ruskú vojnu na Ukrajine. Stoltenberg to vyhlásil počas svojej piatkovej (6.9.) návštevy Nórska. Spomenul najmä dodávky zbraní Moskve.

Správanie Číny by mohlo nepriaznivo ovplyvniť povesť krajiny, tvrdí Stoltenberg

"Čína sa stala rozhodujúcim činiteľom v ruskej vojne proti Ukrajine," povedal Stoltenberg v Osle na spoločnej tlačovej konferencii s nórskym premiérom Jonasom Gahrem Störom. "Je krajinou, ktorá umožňuje výrobu mnohých zbraní, ktoré Rusko používa," citovala ho agentúra Reuters. Stoltenberg, ktorý pochádza z Nórska, tento mesiac končí vo funkcii generálneho tajomníka NATO, od októbra ho nahradí Holanďan Mark Rutte.

Správanie Pekingu, ktorý neustále rozdúchava vojnu na Ukrajine, by mohlo nepriaznivo ovplyvniť záujmy a povesť krajiny, povedal Stoltenberg. "Vyzývam Čínu, aby prestala podporovať ruskú nelegálnu vojnu," dodal. Čínske úrady označili už skôr podobné vyhlásenia predstaviteľov NATO za "zlomyseľné a zaujaté". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok v júli vyhlásil, že si neželá, aby Čína, ktorá je blízkym partnerom Ruska, vystupovala ako sprostredkovateľ pri hľadaní mierového riešenia konfliktu. Dúfa ale, že by Peking mohol vyvinúť väčší tlak na Moskvu, aby vojnu ukončila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy