Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
SPD čelí kritike za rasistickú reklamu na Václavskom námestí
Zdielať na

SPD čelí kritike za rasistickú reklamu na Václavskom námestí

Zdroj: FB: Radim Fiala - SPD

PRAHA / Pražský magistrát sa cíti podvedený a zneužitý zo strany SPD, ktorá umiestnila v týždni na Václavskom námestí svoje predvolebné bilbordy s kontroverzným vyobrazením imigranta čiernej pleti s nožom. Podľa úradu totiž strana požiadala iba o zábor verejného priestranstva pre techniku nevyhnutnú na nakrúcanie predvolebného spotu.

Na plagáte je muž tmavej pleti so zakrvaveným nožom a v zakrvavenej košeli spoločne s textom "Nedostatky v zdravotníctve nevyriešia 'chirurgovia' z dovozu". Kritici reklamu umiestnenú na námestí vo štvrtok (9.6.) označujú za rasistickú a preveruje ju tiež polícia"Čisto procesne malo ísť o zábor verejného priestranstva lokačnej agentúre pre parkovanie techniky a prechodných zariadení v súvislosti s nakrúcaním predvolebného klipu do senátnych a krajských volieb 2024," uviedol Hofman.

Na základe súhlasu mestskej časti Praha 1 so záborom na tento konkrétny účel uzavrelo hlavné mesto s takzvanou lokačnou agentúrou nájomnú zmluvu, ktorej účelom bolo práve umiestnenie nutnej techniky a parkovanie. Žiadosť podala podľa serveru novinky.cz lokačná agentúra Praha na vlastné oči. "Mestská časť ani hlavné mesto nemali žiadne bližšie informácie o obsahu nakrúcania či konkrétnej politickej strane. V tomto prípade sa preto cítime podvedení a zneužití v rámci surového predvolebného politického boja a volebnej reklamy," dodal Hofman.

SPD spustila predvolebnú kampaň, kedy sa na bilbordoch objavil obraz generovaný AI so spomínaným migrantom čiernej pleti s nožom v ruke alebo s rómskymi chlapcami, ktorí fajčia cigarety. Organizácia Romea, stredajší krajský koordinátor pre menšiny Cyril Koky a ďalší podali trestné oznámenie na hnutie SPD, jeho predsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a ich marketérov kvôli predvolebnému plagátu s rómskymi chlapcami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy