Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Podpaľača z protiimigračných nepokojov odsúdili na deväť rokov väzenia
Zdielať na

Podpaľača z protiimigračných nepokojov odsúdili na deväť rokov väzenia

Zdroj: blogs.abcnews.com

LONDÝN / Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

Počas pojednávania, na ktorom súd v Sheffielde vyniesol rozsudok, maliar a dekoratér Thomas Birley (27) priznal vinu vo veci podpaľačstva so zámerom ohroziť životy ľudí v hoteli v Rotherhame.

Sudca povedal Birleymu, že jeho prípad bol jedným z najzávažnejších spomedzi desiatok prípadov, v ktorých rozhodoval v súvislosti s nepokojmi zo 4. augusta. Dodal, že tieto násilnosti boli rasovo motivované, a preto preňho zvažoval doživotný trest. Zamaskovaný Birley sa podľa súdu podieľal na viacerých incidentoch v daný deň. Napríklad hádzal drevo do ohňa v smetnom kontajneri, ktorý predtým niekto pritlačil k vchodovým dverám hotela, a spolu s ďalšími osobami sa pokúšal vyložiť naň ďalší smetiak. Po zásahu polície napokon nikto v hoteli neutrpel zranenia.

Existujú tiež videozáznamy, kde Birley hádže na policajných ťažkoodencov pyrotechniku a aj veľký smetný kôš. Počas augustovej vlny nepokojov došlo k podpáleniu knižnice, útokom na mešity a hádzaniu svetlíc na sochu premiéra z čias druhej svetovej vojny Winstona Churchilla. Polícia zadržala stovky ľudí a veľký počet osôb utrpel zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy