Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Jednou z verzií vyšetrovania vyhrážok školám je aj pôsobenie z Ruska, tvrdí Vít Rakúšan
Zdielať na

Jednou z verzií vyšetrovania vyhrážok školám je aj pôsobenie z Ruska, tvrdí Vít Rakúšan

Zdroj: noviny.sk

PRAHA / Jednou z vyšetrovacích verzií v súvislosti s vyhrážkami školám z tohto týždňa je podľa ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) aj variant, že je útok súčasťou hybridného pôsobenia z Ruska, alebo inej krajiny. Minister to v piatok (6.9.) povedal ČTK. Od utorka (3.9.) v Česku každý deň dostalo výhražný e-mail niekoľko stoviek škôl, polícia závažnosť hrozby považuje za veľmi nízku. S podobným problémom sa stretávajú aj školy na Slovensku.

Polícia dôkladne preveruje všetky verzie

Polícia podľa Rakúšana dôkladne preveruje všetky verzie, jedna z nich je aj možnosť hybridného pôsobenia Ruska, či inej cudzej krajiny. "Intenzita toho útoku, koordinovanosť, to, že je to medzinárodný útok, to, že sa týka určitého spektra krajín, tak na mňa to určite ten dojem vysoko koordinovanej akcie robí," povedal.

​Rozdiel je podľa neho tiež v tom, že keď takto vyhráža napríklad nejaký študent školy, je zvyčajne veľmi rýchlo dohľadaný. "Tu sa ukazuje, že aj ten proces presného dohľadania je o poznanie ťažší, takže to svedčí na pomerne premyslený, sofistikovaný, koordinovaný prístup," dodal. Kvôli vyhrážkam vznikla v stredu (4.9.) pracovná skupina, v ktorej majú zástupcovia ministerstiev školstva, vnútra, polície a splnomocnenkyne pre ľudské práva riešiť aktuálne problémy škôl i žiakov. Skupina sa podľa Rakúšana prvýkrát zišla v stredu (4.9.), vo štvrtok (5.9.) vytvárala manuál pre školy, ako sa v situácii zachovať. Rozoslaný mal byť v piatok (6.9.).

V manuáli je podľa Rakúšana opísané, ako komunikovať s políciou, ale aj návod, ako o vyhrážkach hovoriť s deťmi. "Snažíme sa pomôcť aj pedagogickej verejnosti, ako sa s deťmi o tom baviť, aby v nich strach nezakorenil," povedal. Pracovná skupina funguje on-line, v prípade potreby by sa podľa Rakúšana zišla na ministerstve vnútra. "Online funguje v reálnom čase, zdieľa informácie. Vyhodnocujú sa nové hrozby," dodal. Ak by sa zistilo, že relevantnosť hrozby stúpa, bude podľa neho skupina vymýšľať nové postupy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy