Polojasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
928. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia
Zdielať na

928. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia

KYJEV / Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu 7. 9. tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

Filaškin v aplikácii Telegram uviedol, že obeťami ruského ostreľovania sú traja muži vo veku 24 až 69 rokov. "Tri osoby boli ľahko zranené a bola im poskytnutá potrebná lekárska starostlivosť," napísal gubernátor Doneckej oblasti. Pri ostreľovaní došlo k poškodeniu niekoľkých budov a šiestich áut. Ukrajinská protivzdušná obrana v sobotu 7. 9. informovala, že počas nočného útoku zneškodnila 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Ukrajinský parlament oznámil, že trosky zo zostreleného dronu objavili aj pred budovou parlamentu.

Ukrajina tvrdí, že v noci zostrelila 58 zo 67 ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v KyjeveV aplikácii Telegram ukrajinské sily uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany boli nasadené do akcie vo Vinnyckej, Rivnenskej, Chmeľnyckej, Kyjevskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej, Černihivskej, Čerkaskej, Sumskej, Chersonskej a Poltavskej oblasti.

Kyjevské vzdušné sily vyhlásili, že drony Šáhid boli vypustené z dvoch pohraničných oblastí v Rusku, ako aj z Ruskom okupovaného polostrova Krym. Podľa agentúry Reuters bolo v ukrajinskej metropole Kyjev v sobotu ráno po tretej hodine počuť sériu výbuchov. Ukrajinský parlament vo svojom vyhlásení v Telegrame uviedol, že po ruskom nočnom útoku našli trosky zostreleného dronu pred budovou parlamentu.

Ukrajina je znepokojená správami o možnom prevoze iránskych rakiet do Ruska

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do RuskaPrehlbovanie vojenskej spolupráce Teheránu a Moskvy je hrozbou pre Ukrajinu, Európu a Blízky východ, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, ktoré reportérom poslalo e-mailom. Rezort zahraničia zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo na zvýšenie tlaku vyvíjaného na Teherán a Moskvu.

Televízia CNN a denník The Wall Street Journal v piatok s odvolaním na anonymné zdroje informovali o prevoze balistických striel krátkeho doletu do RuskaSpojené štáty ako kľúčový spojenec Ukrajiny tiež v piatok vyjadrili znepokojenie z potenciálneho prevozu zbraní. "Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine," vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

Taliansko nikdy neprestane podporovať Ukrajinu, tvrdí Meloniová

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na ekonomickom fóre v severotalianskom meste Cernobbio vyhlásila, že Taliansko nikdy nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedla, že súčasná patová situácia vo vojne dokazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu bola správna.

Každoročné trojdňové podujatie sa začalo v piatok v Cernobbiu pri Comskom jazere. Zúčastňujú sa na ňom poprední predstavitelia podnikateľského života, priemyslu, diplomati a členovia vlád Talianska a ďalších krajín. Na okraji fóra viedla v sobotu diskusie aj Meloniová spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý vystúpil už v piatok 6. 9.

Zelenskyj sa snaží už dlhší čas vyvíjať tlak na spojencov, od ktorých žiada poskytnutie zbraní proti ruskej invázii. Taliansko intenzívne podporuje Ukrajinu a zaslalo jej aj zbrane. Napriek tomu však Rím trvá na tom, že sa môžu požívať výhradne na ukrajinskom území. "Rozhodnutie podporovať Ukrajinu bolo v prvom rade rozhodnutím v národnom záujme a toto rozhodnutie sa nezmení," ozrejmila Meloniová. "Som presvedčená, že Čína a India môžu zohrať úlohu pri riešení konfliktu," dodala talianska premiérka po stretnutí so Zelenským a zdôraznila, že spor sa nevyrieši, pokiaľ štáty "opustia Ukrajinu".

Na fóre sa zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orban, ktorý v júli stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom znepokojil partnerov z EÚ i samotného ukrajinského prezidenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy