Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Tajfún Yagi si vo Vietname vyžiadal najmenej 21 obetí a 200 zranených
Zdielať na

Tajfún Yagi si vo Vietname vyžiadal najmenej 21 obetí a 200 zranených

HANOJ / Tajfún Yagi, ktorý v sobotu (7.9.) udrel na severe Vietnamu, zabil najmenej 21 ľudí a ďalších 200 zranil. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na štátne médiá. Úrady naďalej varujú pred silnými dažďami napriek slabnúcej sile tajfúnu. Živel za sebou zanechal na severe Vietnamu viac ako tri milióny ľudí bez elektriny. Tohtoročná najsilnejšia ázijská búrka sa nad vietnamskou pevninou pohybovala asi 15 hodín, kým zoslabla.

Tajfún Yagi, ktorý vietnamskí predstavitelia označili za jednu z najsilnejších búrok, ktoré región zasiahli za poslednú dekádu, poškodil tiež životne dôležitú poľnohospodársku pôdu. Postihol severné vietnamské pobrežné provincie Quang Ninh a Haiphong a rýchlosť vetra dosahovala bezmála 150 kilometrov za hodinu. V hlavnom meste Hanoji mali úrady spolu s vojenskými a policajnými jednotkami plné ruky práce s odpratávaním vyvrátených stromov, spadnutých bilbordov a poškodených stĺpov elektrického vedenia. Vietor odniesol strechy mnohých budov a úrady teraz vyhodnocujú mieru poškodenia jednotlivých objektov.

Meteorológovia uvádzajú, že išlo o najsilnejšiu búrku, aká sa tento rok v Ázii vyskytla, a zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón roku 2024 - silnejší bol len začiatkom júla hurikán piatej kategórie Beryl v Atlantiku.

Yagi ešte ako búrka sa v stredu prehnala zo severozápadu Filipín do Juhočínskeho mora a zanechala po sebe v dôsledku zosuvov pôdy a rozsiahlych záplav najmenej 20 mŕtvych a 26 ďalších nezvestných na Filipínach. V piatok (6.9.) živel už ako tajfún zasiahol južné pobrežie Číny, kde zabil troch ľudí a takmer stovku ďalších zranil, kým v sobotu dorazil nad vietnamskú pevninu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy