Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
929. deň na Ukrajine: Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti
Zdielať na

929. deň na Ukrajine: Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti

KYJEV / Ruské jednotky pokračujú v útočných akciách východe Ukrajiny. V noci zasiahli mesto Sumy. Pri útoku zomreli dvaja ľudia, niekoľko ďalších sa zranilo. Sú medzi nimi aj deti. Starosta mesta dodal, že útoky poškodili domy a automobily. Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti hlásia ukrajinské útoky na mesto Šebekino. Traja ľudia utrpeli zranenia. Ukrajina opakované útočí na ruské ciele, odkiaľ býva pravidelne ostreľovaná. Vo vedľajšom Kursku sú ukrajinské vojská prítomné už viac ako mesiac.

​Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti

V dôsledku ruského nočného náletu na ukrajinské mesto Sumy zahynuli dvaja ľudia a ďalšie štyri osoby vrátane dvoch detí utrpeli zranenia. V nedeľu (8.9.) ráno o tom informovala vojenská správa Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom, uvádza TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. Zraneným sa podľa vyhlásenia poskytuje potrebná lekárska starostlivosť.

Pri ruskom útoku boli zničené domy aj vozidlá, dodal starosta mesta Sumy Oleksij Drozdenko. Na mieste podľa neho zasahujú všetky služby. Agentúra Reuters nemohla tvrdenia o nočnom útoku nezávisle overiť. Sumská oblasť leží hneď za hranicou s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily 6. augusta spustili pozemnú ofenzívu, ktorej jedným z cieľov je vytvoriť "nárazníkovú zónu" v Rusku. Nedeľný (8.9.) útok sa odohral len niečo vyše týždňa po inom útoku na mesto Sumy, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a osem ďalších bolo zranených. Regionálne úrady v tom čase vyzvali na evakuáciu obyvateľov zo 183 obcí pri hraniciach s Ruskom. Predtým tak urobili už desiatky tisíc ďalších ľudí.

​Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Novohrodivka v blízkosti Pokrovska

Rusko v nedeľu (8.9.) oznámilo, že jeho sily obsadili dedinu Novohrodivka v Doneckej oblasti, vzdialenú približne 20 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a dlhodobo je cieľom ruskej armády. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojenské jednotky "oslobodili dedinu Novohrodivka" v Doneckej oblasti. Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku, ktoré malo pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu viac ako 14.000 obyvateľov, a počas leta obsadili niekoľko malých dedín, aby sa dostali na okraj mesta.

Napriek tomu, že ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície, píše AFP. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že jeho hlavným cieľom na Ukrajine je po 30 mesiacoch bojov obsadiť východnú časť Donbasu, kam patrí aj Donecká oblasť, a tvrdil, že ukrajinská protiofenzíva v Kurskej oblasti mu to uľahčila.

​Ukrajina tvrdí, že zneškodnila 15 z 23 bezpilotných lietadiel vypálených z Ruska

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na nedeľu (8.9.) zneškodnila 15 z 23 bezpilotných lietadiel a jednu zo štyroch rakiet vyslaných proti Ukrajine ruskou armádou. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a DPA. Cieľom ruských útokov boli podľa DPA Odeská, Charkovská a Dnepropetrovská oblasť. Dve z bezpilotných lietadiel a tri riadené strely Ch-59 nedosiahli svoje ciele, uviedlo letectvo v aplikácii Telegram. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (8.9.) ráno povedal, že Rusko za uplynulý týždeň vypálilo smerom na Ukrajinu viac ako 800 riadených leteckých bômb, takmer 300 bezpilotných lietadiel a viac ako 60 rakiet.

"Teror sa dá spoľahlivo zastaviť len jedným spôsobom: úderom na ruské vojenské letiská, ich základne a logistiku ruského teroru. Musíme to dosiahnuť," napísal ukrajinský líder na sieti X. O nočných útokoch informoval aj gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Na sieti Telegram uviedol, že zranenia utrpelo sedem ľudí vrátane dvoch detí. Obaja chlapci boli prevezení do nemocnice, pričom jeden z nich je po poranení mozgu vo vážnom stave. Zničené a poškodené boli obytné budovy, obchody, autobus a niekoľkých áut. Gladkov v aplikácii Telegram oznámil, že v obci Nikolskoje vypukol po útoku dronu ukrajinských síl požiar na území výrobného závodu. Požiar vypukol aj v meste Belgorod. Nehlásil žiadne obete.

​Počet obetí ruského útoku na Poltavu sa zvýšil na 58

Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v utorok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút v ukrajinskom meste Poltava, sa zvýšil na 58, oznámil v nedeľu (8.9.) gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Gubernátor uviedol, že v nemocnici zomreli na následky zranení ďalší traja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ruský útok z 3. septembra na centrum mesta bol jedným z najsmrtiacejších ruských útokov za posledné mesiace. Ukrajinskí predstavitelia neuviedli, koľko obetí bolo z radu vojakov alebo civilistov, píše AFP.

Útok vyvolal pobúrenie na ukrajinských sociálnych sieťach, keďže podľa nepotvrdených správ ruských vojenských blogerov, ale aj niektorých Ukrajincov k nemu došlo počas nástupu vojakov pred budovou inštitútu. Podľa mnohých používateľov sociálnych médií bolo nezodpovedné, že velitelia takýto nástup vojakov napriek hrozbe ruských útokov umožnili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po incidente povedal, že nariadil "kompletné a rýchle vyšetrenie všetkých okolností" útoku. Podľa Zelenského v Poltave dopadli dve ruské balistické strely. Okrem vojenského inštitútu poškodili aj nemocnicu. Zelenskyj po útoku znova zopakoval svoje výzvy, aby Západ dodal viac systémov protivzdušnej obrany. Podľa ministerstva obrany bol časový interval medzi vyhláseným poplachom a príletom rakiet príliš krátky, takže ľudia sa nestihli presunúť do krytov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy