Zatiahnuté
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Tajfún Yagi si vyžiadal najmenej 59 mŕtvych a stovky zranených
Zdielať na

Tajfún Yagi si vyžiadal najmenej 59 mŕtvych a stovky zranených

HANOJ / Najmenej 59 ľudí prišlo na severe Vietnamu o život v dôsledku tajfúnu Yagi, z toho 44 ľudí zahynulo pri bleskových záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených prudkými lijákmi. Zranených sú stovky. Aktualizovanú bilanciu obetí doteraz najsilnejšej tohtoročnej tropickej búrky v regióne dnes podľa agentúry AFP zverejnili vietnamské úrady, ktoré už skôr varovali pred ďalšími povodňami.

Do rieky sa zrútil cestný most

Supertajfún spôsobil ďalšie vážne škody, keď sa do Červenej rieky rozvodnenej prudkými lejakmi neďaleko Hanoja zrútil cestný most. Podľa miestnych médií do vody spadlo najmenej desať vozidiel, 13 ľudí sa nezvestných. Štyroch sa podarilo zachrániť. Možnou príčinou kolapsu bola povodeň a extrémne rýchly prúd, uviedol podľa agentúry DPA jeden z miestnych politikov vo vyjadrení médiám. Po nezvestných pátra polícia aj armáda.

Jedna z najsilnejších búrok za poslednú dekádu dorazila nad vietnamskú pevninu v sobotu a počas 15 hodín za sebou zanechala vyše tri milióny ľudí bez elektriny, prerušila telekomunikačné spojenie a poškodila fabriky a infraštruktúru najmä v priemyselných pobrežných provinciách Quang Ninh a Hai Phong, uviedli v nedeľu vietnamské úrady.

Druhý najsilnejší tropický cyklón

Meteorológovia napriek už zoslabnutému tajfúnu varovali pred ďalšími povodňami a zosuvmi pôdy a upozornili, že za posledných 24 hodín spadlo v niektorých oblastiach postihnutého regiónu od 208 do 433 milimetrov zrážok. "Povodne a zosuvy pôdy poškodzujú životné prostredie a ohrozujú životy ľudí," uviedlo v správe Národné centrum pre hydrometeorologické predpovede.

Podľa meteorológov išlo o najsilnejšiu búrku, aká sa tento rok v Ázii vyskytla, a zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón tohto roka - silnejší bol len začiatkom júla hurikán piatej kategórie Beryl v Atlantiku. Yagi sa ešte ako búrka v stredu prehnala zo severozápadu Filipín do Juhočínskeho mora, v piatok živel už ako tajfún zasiahol južné pobrežie Číny, kým v sobotu dorazil nad územie severného Vietnamu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy