Zatiahnuté
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Únia zvažuje zmrazenie eurofondov pre Slovensko
Zdielať na

Únia zvažuje zmrazenie eurofondov pre Slovensko

BRUSEL / Európska únia pripravuje návrh, ktorý by mohol viesť k zmrazeniu peňazí, ktoré má Slovensko získať z európskych fondov. Brusel tak chce reagovať na porušovanie demokratických noriem, ku ktorému v krajine dochádza, napísala s odvolaním sa na svoj zdroj agentúra Bloomberg.

V prípade Slovenska chystá Európska komisia začať takzvané konanie o porušení práva Únie. Konkrétne vraj komisii vadí najmä rozpustenie elitného útvaru slovenskej prokuratúry ÚSP, ktorý mal na starosti najzávažnejšiu kriminalitu.

Európska komisia (EK) analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený. Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie.

Dôležitý je súhlas Leyenovej

Celý proces je ešte len v počiatočnej fáze a bude podľa Bloombergu vyžadovať súhlas šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, avšak Európska komisia by najskôr chcela konanie spustiť ešte do konca svojho mandátu, teda v najbližších týždňoch. Potom, najskôr na začiatku novembra či decembra, sa totiž ujme funkcie nová Európska komisia v inom zložení a celý proces by mohol byť odložený.

Jednou z možností, ktoré komisia má je využitie takzvaného mechanizmu krížového plnenia, ktorý umožňuje zmraziť financovanie, pokiaľ sú v ohrození únijné peniaze. V prípade Slovenska by to mohlo znamenať zmrazenie časti z 12,8 miliárd eur z kohéznych fondov, ktoré sú krajine pridelené z rozpočtu EÚ.

Zhruba 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku je pritom financovaných z fondov EÚ, podotkla agentúra.

Kritika vlády

Európska komisia, ktorá stav vlády práva na Slovensku jasne kritizovala už v júli, v minulosti okrem iného žiadala Bratislavu, aby ÚSP nerušila bez dôkladného uváženia. Tohtoročné rozhodnutie slovenského parlamentu o rozpustení prokuratúry a o významných zmenách v slovenskom trestnom práve vrátane zníženia trestných sadzieb za korupciu či ekonomickú kriminalitu schválil v júli slovenský ústavný súd.

Kabinet premiéra Roberta Fica, ktorý rozpustenie špeciálnej prokuratúry navrhol, sa podľa opozície krokom snažil zaistiť beztrestnosť pre stíhaných ľudí s väzbami na terajšiu vládnu koalíciu. Vláda na Slovensku tiež presadila nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase, ktorým podľa opozície chce kabinet túto stanicu ovládnuť.

Situáciu posudzuje osobitne

Eurokomisia v reakcii pre TASR zdôraznila, že situáciu ohľadne podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje osobitne v jednotlivých členských štátoch. "Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť," uviedla Komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

"Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka 'Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva'. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený," povedala pre TASR hovorkyňa EK Veronica Favalliová. V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že EK ho "dokončí včas".

Nariadenie o podmienenosti čerpania eurofondov vstúpilo do platnosti v roku 2021 s cieľom zabrániť zneužívaniu rozpočtu EÚ. Únia môže krajinám zmraziť finančné prostriedky, ak porušovanie zásad právneho štátu ovplyvňuje alebo môže ovplyvniť finančné záujmy EÚ.

V minulosti už zmrazila eurofondy Maďarsku

Súvisiace články

Najčítanejšie správy