Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
930. deň na Ukrajine: Ruskí zajatci na Ukrajine už nebudú môcť volať domov
Zdielať na

930. deň na Ukrajine: Ruskí zajatci na Ukrajine už nebudú môcť volať domov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruskí vojnoví zajatci na Ukrajine už nebudú môcť telefonovať domov. Ako dôvod tohto rozhodnutia sa uvádza rastúci počet prípadov zlého zaobchádzania s ukrajinskými vojakmi zajatými ruskou armádou. Vo vysielaní ukrajinskej televízie to oznámil komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubynec. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ombudsman zdôraznil, že ruskí zajatci majú stále možnosť písať domov listy, ako to umožňuje Ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Ukrajinská vláda pritom predtým zamietla petíciu, ktorou jej signatári žiadali, aby ruskí vojnoví zajatci nemali možnosť volať domov svojim blízkym, keďže Rusko takéto právo ukrajinským zajatcom nedáva. Ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ vtedy argumentoval, že telefonáty považuje za dôležité v tom zmysle, aby sa Rusi nebáli v boji vzdať.

RFE/RL pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin v júni tvrdil, že na Ukrajine je v zajatí 1348 Rusov a v Rusku 6465 ukrajinských vojakov.

EÚ poskytne ukrajinským študentom v novom školskom roku milión učebníc

Ukrajinským orgánom v pondelok doručili prvú várku z jedného milióna učebníc z oblasti informatiky a umenia, ktoré boli vytlačené v EÚ a sú určené pre ukrajinských školákov. Komisia spresnila, že novovytlačené knihy v ukrajinčine zvýšia celkový počet školských učebníc určených pre Ukrajinu od začiatku vojny na 1,5 milióna kusov.

Keďže študenti a učitelia v celej EÚ začínajú nový školský rok, eurokomisia pracuje na tom, aby umožnila ukrajinským študentom pokračovať vo vzdelávaní, a to aj napriek útokom dronov a rakiet zo strany ruského agresora, ktoré nerozlišujú medzi vojenskými a civilnými cieľmi.

Cielená akcia na podporu vzdelávania na Ukrajine ide podľa tlačovej správy EK ruka v ruke s podporou a integráciou detí ukrajinských utečencov do škôl v členských krajinách EÚ.

Pondelňajšia 9. 9. dodávka učebníc na Ukrajinu je výsledkom spolupráce viacerých členských štátov EÚ. Súbory určené na tlač dokončili v Holandsku, papier na knihy dodali z Nemecka do Poľska, kde finálny produkt vytlačili a v spolupráci s ukrajinskými úradmi odoslali cez hranice na Ukrajinu. Komisia zároveň pripomenula, že táto iniciatíva je financovaná v rámci programu EÚ Erasmus+.

Švédsko oznámilo balík podpory pre Ukrajinu vo výške 443 miliónov dolárov

Švédsko zašle na Ukrajinu 17. balík s vojenskou pomocou v hodnote 443 miliónov dolárov, uviedol v pondelok minister obrany Pal Jonson. Balík bude zahŕňať napríklad bojové člny, rakety, maskovacie prostriedky a muníciu pre bojové vozidlá pechoty, ktoré Kyjevu darovalo Švédsko. Jeho súčasťou však budú aj finančné prostriedky určené na podporu obranných zákaziek Kyjeva či na uľahčenie prípadného presunu viacúčelových stíhacích lietadiel JAS Gripen, i keď o ich transfere sa zatiaľ nerozhodlo.

Švédsko by v rámci modernizácie vlastných ozbrojených síl mohlo do budúcna presunúť staršie stíhačky Gripen na Ukrajinu, uvádza Reuters. "V prípadnej neskoršej fáze by sme chceli Ukrajine darovať (stíhačky) Gripen," potvrdil Jonson na tlačovej konferencii. Vláda vo vyhlásení však uviedla, že v súčasnosti sa neuvažuje o ich presune na Ukrajinu, pretože by sa tým narušilo súčasné zavádzanie stíhačiek F-16.

Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu obec neďaleko Pokrovska

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily obsadili ukrajinskú obec Memryk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Dedina sa nachádza približne 20 kilometrov od ukrajinského mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom. Obec mala pred začatím celoplošnej ruskej invázie na územie Ukrajiny vo februári 2022 približne 400 obyvateľov.

Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku, v ktorom pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu žilo viac ako 60.000 ľudí. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj koncom augusta uviedol, že boje v okolí Pokrovska sú mimoriadne náročné.

Napriek tomu, že ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície, píše AFP. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že prvoradým cieľom Ruska je oslobodenie celého Donbasu, ktorého súčasťou je aj Donecká oblasť, a ukrajinský vpád do Kurskej oblasti nespomalil postup ruských jednotiek na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy