Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Útek pred vojnou stál Ukrajinca takmer život. V lesoch blúdil 4 dni
Zdielať na

Útek pred vojnou stál Ukrajinca takmer život. V lesoch blúdil 4 dni

SLOVENSKO/UKRAJINA / Štvordňový boj o život. O poriadnu drámu sa na schengenskej hranici postaral 21-ročný Ukrajinec, ktorý sa stratil v lesoch. Tvrdil, že sa takmer otrávil vodou z potoka, bol vyhladovaný a vystrašený z medveďov a vlkov. Do oblasti vyslali pátrací tím, drony aj vrtuľník. Na našej východnej hranici zasa zadržali ďalších vyše 80 Ukrajincov a jedného Španiela.

​Utekal pred hrozbou smrti na bojovej línii. No napokon takmer zomrel od strachu, smädu a hladu v lesoch na schengenskej hranici. Ukrajinec (21) blúdil pozdĺž hranice 4 dni. Hoci sa na cestu dobre pripravil, takmer prišiel o život. "Mal zakúpené potrebné zásoby, oblečenie, obuv aj plynovú fľašu na varenie. O trase nepretržite informoval svojho otca, ktorý jeho pohyb koordinoval," priblížila Lesja Fedorová, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny.

Keď stratili signál, otec v strachu o synov život oznámil hraničnej polícii jeho nezvestnosť. Do oblasti bol vyslaný pátrací tím, drony aj vrtuľník. "Mladík sa snažil všetkými možnými spôsobmi ukryť pred vrtuľníkom, keďže nevedel, že ho hľadajú na podnet otca," uviedla Fedorová. Muža našli až 50 metrov od rumunských hraníc. "Mal som strach. Divú zver som plašil baterkou a prechádzal som aj popri medvedici s mláďatami," opísal zadržaný mladý Ukrajinec. Teplota vzduchu v lesoch počas nocí aktuálne klesá na 6 stupňov a táto cesta sa mohla skončiť fatálne.

Trend nelegálneho prekračovania zelenej hranice pokračuje aj smerom na Slovensko. Len za posledné dva týždne zadržali na našej východnej hranici 87 mužov. "Z toho 87 Ukrajincov a jedného Španiela. Ten je podozrivý zo zločinu prevádzačstva," informovala Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. Tento prípad prevzal vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy