Zatiahnuté
20°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
931. deň na Ukrajine: Ruská obrana v noci zničila 144 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva
Zdielať na

931. deň na Ukrajine: Ruská obrana v noci zničila 144 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva

KYJEV / Rušno tentoraz nebolo len na Ukrajine, ale aj v Rusku. Obe krajiny si totiž vzájomne útočili na hlavné mestá. No nielen tam. V Moskve hlásia jednu obeť. V Kyjeve zas opäť hovoria o mierovom samite a západné mocnosti zas o tom, ako Irán ovplyvňuje vojnu na Ukrajine.

Ruská obrana v noci zničila 144 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva

Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 144 ukrajinských bezpilotných prostriedkov, ktoré útočili na deväť ruských regiónov. Podľa agentúr to v utorok 10. septembra ráno oznámilo ruské ministerstvo obrany. Zhruba 20 dronov útočilo na Moskovskú oblasť. Pri jednom z úderov zomrela žena. Ukrajinské letectvo uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 38 zo 46 ruských dronov, z ktorých tri mierili mimo ukrajinský vzdušný priestor; jeden do Ruska a dva do okupovanej časti Luhanskej oblasti. Okrem toho Rusi odpálili na Ukrajinu jednu raketu Iskander-M a protiradarovú strelu Ch-31P. V Čerkasoch ruský dron zranil dvoch ľudí, uviedol šéf oblastnej správy Ihor Taburec. Čerkasy ležia v centrálnej časti Ukrajiny, asi 200 kilometrov od Kyjeva.

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva bolo 72 dronov zničených nad Brjanskou oblasťou, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, a celkovo 20 nad Moskovskou oblasťou. Ďalšie zostrely vykonala protivzdušná obrana nad Kurskou, Tulskou, Belgorodskou, Kalužskou, Voronežskou, Lipeckou a Orelskou oblasťou.

Starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin uviedol, že dva drony boli zlikvidované v oblasti letiska Domodědovo, kde zasahovali bezpečnostné a záchranné zložky. Podľa agentúr bola v noci z bezpečnostných dôvodov dočasne prerušená prevádzka na všetkých troch najväčších letiskách v okolí Moskvy. Po 7.00 hodine SELČ úrady oznámili obnovu prevádzky letísk. Načas bola prerušená prevádzka aj na letisku v Kazani

Rusi postúpili na východe Ukrajiny, uvádzajú rôzne zdroje

Ruské jednotky postúpili pri niekoľkých obciach v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol projekt DeepState, pokladaný za blízky ukrajinskej armáde. Dobytie ďalších miest vo východoukrajinskom Donbase oznámilo tiež ruské ministerstvo obrany. 

Rusi podľa hovorcu Pentagonu Patricka Rydera síce dosiahli čiastkový postup, ale neovládli mesto Pokrovsk, ktoré sa javí hlavným cieľom ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny. Tá sa ruskej agresii bráni už viac ako dva a pol roka. "Nepriateľ postúpil pri Krasnohorivke, blízko Novohrodivky a Vuhledaru," uviedol DeepState. Ruské ministerstvo spomenulo "oslobodenie" Krasnohorivky a Hryhorivky, Halycynivky a Voďane. Krasnohorivku označila agentúra AFP za dôležité opevnené mesto v ukrajinskej obrane.

Od Novohrodivky ruskej jednotky útočia na Lysivku, napísala agentúra Unian. Ukrajinské sily použili proti nepriateľovi kazetovú muníciu, potom sa stiahli. "Nepriateľ dokázal postúpiť na juhozápade. Keď sme odchádzali, všetko tam horelo," vyhlásil podľa agentúry ukrajinský vojak s prezývkou Mučnoj.

Rusko od Iránu dostalo balistické rakety, povedal americký minister zahraničia

Rusko od Iránu dostalo balistické rakety a v nasledujúcich týždňoch ich použije proti Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil šéf americkej diplomacie Antony Blinken, ktorý na návšteve Londýna rokoval so svojím britským náprotivkom Davidom Lammym o situácii na Ukrajine. Ministri oznámili, že tento týždeň spoločne navštívia Kyjev, aby tak spoločne potvrdili svoj záväzok voči vojnou zasiahnutej krajine.

Americký list The Wall Street Journal (WSJ) minulý týždeň napísal, že Spojené štáty informovali spojencov o iránskych dodávkach rakiet krátkeho doletu Rusku. Irán v reakcii poprel, že by Rusku dodával balistické rakety na nasadenie proti Ukrajine. Moskva priamo nepoprela, že od Iránu balistické strely získala. Spojené štáty v reakcii na dodávku zbraní uvalia nové sankcie na Irán, oznámil Blinken. Rusko podľa neho rakety v najbližších týždňoch použije vo vojne na Ukrajine. Dodal, že Moskva s Iránom tiež zdieľa technológie, okrem iného v jadrovej oblasti.

Blinken aj Lammy sa chystajú Ukrajine vyjadriť podporu spoločnou cestou. "Môžem potvrdiť, že s Tonym tento týždeň pôjdeme do Kyjeva, čo bude prvá spoločná návšteva tohto druhu za posledných viac ako desať rokov," povedal Lammy na tlačovej konferencii. "Sme si najbližšími spojencami, a preto ma teší, že pôjdeme spoločne a že tak preukážeme náš záväzok voči Ukrajine," dodal.

Ukrajina si želá mierový summit s Ruskom a 150 štátmi, povedal premiér

Ukrajina by si želala zapojiť do druhého mierového summitu predstaviteľov viac ako 150 krajín vrátane Ruska, uviedol na tlačovej konferencii ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Prvý summit o mieri na Ukrajine sa konal tento rok v polovici júna vo Švajčiarsku, kam Rusko nebolo pozvané, ale kde sa 80 z 92 zúčastnených krajín podpísalo pod záverečné vyhlásenie. Šmyhal by si želal, aby druhý summit o mieri nasledoval do konca tohto roka.

"Je veľmi dôležité, čo sme opakovane povedali, že pokračujeme v práci, aby sme do druhého summitu zapojili zástupcov Ruska, posadili ich za stôl a zariadili, aby sme znemožnili klamstvá a manipulácie. Ide o široký diplomatický stôl, za ktorým bude sedieť viac ako 100 krajín - a my chceme, aby ich bolo ešte viac, aby ich bolo viac ako 150. Pretože za tým stolom sa ukáže, či je Rusko schopné viesť mierové rokovania, alebo toho schopné nie je," povedal Šmyhal podľa agentúry Interfax-ukrajina.

Kyjev podozrieva veliteľa ruského letectva, že dal rozkaz na útok na nemocnicu

Terajší veliteľ ruského vojenského letectva generál Sergej Kobylaš vydal osobne rozkaz k júlovému útoku na detskú nemocnicu v Kyjeve, uviedol podľa médií ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Na Kobylaša, ktorý bol vtedy veliteľom diaľkového letectva, teda strategických bombardérov, vydal tento rok v marci kvôli útokom na civilné ciele zatykač Medzinárodný trestný súd (ICC). Ten predtým vydal zatykač aj na ruského prezidenta Vladimira Putina, kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska.

"Úrad generálneho prokurátora spoločne s vyšetrovateľmi tajnej služby SBU zistili jedného zo spolupáchateľov vojnového zločinu. Je to generálporučík ruských ozbrojených síl, bývalý veliteľ diaľkového letectva, teraz veliteľ vojenských vzdušných síl a zástupca veliteľa vzdušných a vesmírnych síl Ruskej federácie," dodal. povedal Kostin novinárom podľa agentúry Interfax-Ukrajina počas návštevy kyjevskej detskej nemocnice Ochmatdyt, kam dorazil spolu s prokurátorom ICC Karimom Khanom. Kostinov popis ruského veliteľa sa podľa BBC vzťahuje len na generála Kobylaša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy