Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Dráma v Nemecku: Do rieky sa zrútil most
Zdielať na

Dráma v Nemecku: Do rieky sa zrútil most

DRÁŽĎANY / V Drážďanoch sa v stredu, 10. septembra, nad ránom zrútila časť mosta Carolabrücke cez Labe, na ktorom sa nachádzal chodník pre peších, cyklochodník aj električková koľaj, informovala agentúra DPA. Podujatie si nevyžiadalo žiadne zranenia, ale spôsobilo komplikácie v rannej dopravnej špičke. Polícia zatiaľ predpokladá, že išlo o nešťastie, cudziemu zavineniu doteraz nič nenasvedčuje, uviedol podľa DPA hovorca polície. Hasiči sa obávajú, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti silne poškodeného mosta.

​​Podľa agentúry DPA je Carolabrücke jednou z dôležitých dopravných tepien vo východonemeckom meste. Drážďanskí hasiči uviedli, že most sa zrútil v dĺžke 100 metrov. Poškodené boli aj dve potrubia pre rozvod teplej vody. "Na celom území mesta momentálne nefunguje diaľkové vykurovanie," potvrdili hasiči. Kvôli vytekajúcej vode boli úplne zaplavené časti nábrežnej ulice Terrassenufer. Výpadok dodávok tepla by mohol trvať celý deň, prevádzkovateľ ale intenzívne pracuje na vyriešení problému.

Podľa doterajších zistení si nešťastie nevyžiadalo žiadne zranenia

Drážďanský dopravný podnik uviedol, že po moste práve nepremávala žiadna električka, posledná cez neho prešla 18 minút pred zrútením. Po moste pritom jazdia vo všedné dni aj v noci každú hodinu električkové linky 3 a 7.

Zrútenie, ktoré sa odohralo okolo 3:00, postihlo južnú polovicu mosta. Podľa hasičov sa aj na predmostí na strane drážďanského starého mesta vytvorila metrová trhlina. Rozsah poškodenia experti zisťovali s pomocou dronov.

Polícia nepredpokladá, že by sa most zrútil cudzím zavinením. Policajti boli na mieste zakrátko po kolapse uprostred noci.

Hasiči sa obávajú, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti silne poškodeného mosta. "Počítame s tým, že by sa mohli zrútiť ďalšie časti mosta," povedal ráno hovorca hasičov a znovu vyzval ľudí, aby sa k mostu nepribližovali. Pri moste a na moste by podľa neho mohli prísť o život.

Príčina uvoľnenia častí mosta je zatiaľ neznáma

Jeho okolie bolo uzavreté. Hasiči vyzvali obyvateľov, aby sa oblasti vyhli a neprekážali v práci zásahovým jednotkám. Odkláňané sú električky aj automobilová doprava, preplávať nesmú ani lode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy