Zatiahnuté
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Muž brutálne ubodal 14-ročného chlapca. Odvolací súd rozhodol o jeho treste
Zdielať na

Muž brutálne ubodal 14-ročného chlapca. Odvolací súd rozhodol o jeho treste

PRAHA / Za ubodanie 14-ročného chlapca v Hradci Králové z tohtoročného januára v stredu 11. septembra odvolací Vrchný súd v Prahe potvrdil Jánovi Bártovi trest 18 rokov väzenia. Rozhodnutie je právoplatné. Bártovi hrozilo až 20-očné väzenie. Muž na súde nevypovedal, polícii povedal, že si na skutok nepamätá.

"Podľa názoru odvolacieho súdu je prakticky vylúčené, aby sa trestného činu dopustil niekto iný ako práve obžalovaný," konštatoval predseda odvolacieho senátu JIří Lněnička. Uložený trest je podľa sudcu tiež primeraný. Bárta chlapca, ktorého poznal, napadol v podvečer 4. januára medzi koľajiskami mimo nástupných miest hlavnej železničnej stanice v Hradci Králové. Kuchynským nožom s viac ako dvanásťcentimetrovou čepeľou mu zasadil 25 bodno-rezných rán rôznej intenzity. Chlapec zraneniam na mieste podľahol.

​Muž, ktorý bol v minulosti niekoľkokrát trestaný, na hradeckého krajského súdu odmietol vypovedať, do policajného protokolu uviedol, že si na skutok nepamätá, trpí schizofréniou a v čase činu bral niekoľko rokov pervitín. Súdni znalci však duševnú poruchu ani závislosť na drogách nezistili. Bártov obhajca v odvolaní žiadal, aby súd znovu posúdil vinu obžalovaného, a to napríklad aj vzhľadom na to, že sa nepodarilo zistiť motív činu. Uložený trest je tiež podľa obhajcu prísny kvôli osobnosti obžalovaného. "(Súd) nezohľadnil to, že to klient nemal v živote úplne ľahké, čo sa prejavilo na formovaní osobnosti, aj na jeho značnej nevyzretosti," povedal právnik.

Podľa prokurátora ale bol obžalovaný usvedčený viacerými dôkazmi, okrem iného aj svedeckými výpoveďami. Bárta má podľa neho síce podpriemerný intelekt, závažnú poruchu ale u neho znalci nezistili. "Obžalovaný je za svoje konanie plne zodpovedný," povedal žalobca. Trest, ktorý mužovi hradecký súd uložil, je podľa neho adekvátny. Trom pozostalým má Bárta podľa rozsudku zaplatiť ako nemajetkovú ujmu spolu viac ako milión korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy