Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
932. deň na Ukrajine: Blinken a Lammy pricestovali do Kyjeva
Zdielať na

932. deň na Ukrajine: Blinken a Lammy pricestovali do Kyjeva

Zdroj: TASR

KYJEV / Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf britskej diplomacie David Lammy v stredu 11. 9. pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Blinken a Lammy prišli do Kyjeva vlakom z Poľska. V ukrajinskom hlavnom meste majú nabitý program - stretnú sa s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským i vládnymi predstaviteľmi.

"Myslím si, že je to kritický moment pre Ukrajinu uprostred intenzívnej jesennej sezóny bojov s Ruskom, ktoré naďalej stupňuje svoju agresiu," povedal Blinken v utorok v Londýne.

Ukrajina v uplynulých týždňoch viackrát žiadala svojich spojencov, aby jej umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu.

Ukrajina v priebehu noci zneškodnila 20 ruských dronov

Ukrajinské letectvo v stredu na sociálnej sieti Telegram informovalo, že počas noci z utorka na stredu v šiestich oblastiach zostrelilo 20 z 25 ruských dronov. Ruské zložky okrem toho odpálili deväť rakiet. Podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Ruslana Kravčenka v oblasti nedošlo k žiadnym škodám na kritickej infraštruktúre ani k obetiam na životoch.

Gubernátor Čerkaskej oblasti Ihor Taburec uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila jeden dron a takisto nezaznamenali žiadne škody. Šesť dronov zostrelili v Dnepropetrovskej oblasti, informoval gubernátor Serhij Lysak. Pri iných nočných útokoch v oblasti utrpela zranenia jedna osoba a došlo k poškodeniu štyroch bytových domov a infraštruktúry.

Protivzdušná obrana zostrelila päť dronov nad Chersonskou oblasťou, kde pri útokoch za posledných 24 hodín utrpelo zranenia 13 ľudí, uviedol gubernátor Olexandr Prokudin.

Kremeľ zareaguje, ak USA povolia Ukrajine útočiť na Rusko raketami dlhého doletu

Rusko primerane odpovie, ak Spojené štáty povolia Ukrajine zasahovať ciele hlboko v Rusku raketami dlhého doletu ATACM. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kremeľský hovorca možnú reakciu Moskvy bližšie nešpecifikoval. Dodal, že samotná ruská ofenzíva na Ukrajine je odpoveďou na západnú podporu Kyjeva. Podľa Peskova to vyzerá tak, že Washington sa už pre takýto krok rozhodol.

Na otázku, či USA povolia ukrajinskej armáde útočiť raketami ATACM na ciele hlboko v Rusku, prezident USA Joe Biden v utorok odpovedal, že jeho administratíva "na tom v súčasnosti pracuje".

Ukrajina v uplynulých týždňoch viackrát žiadala svojich spojencov, aby jej umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy