Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
933. deň na Ukrajine: Ruská armáda začala protiútok v Kurskej oblasti, uviedol Zelenskyj
Zdielať na

933. deň na Ukrajine: Ruská armáda začala protiútok v Kurskej oblasti, uviedol Zelenskyj

KYJEV / Ukrajinský prezident Zelenskyj vo štvrtok 12. septembra potvrdil, že ruská armáda spustila protiofenzívu v častiach ruskej Kurskej oblasti, ovládaných ukrajinskými silami. Dodal, že Ukrajinci tento vývoj očakávali. Opätovne pritom vyzval západných partnerov, aby umožnili Ukrajine zasahovať nimi dodanými zbraňami vojenské ciele hlbšie v Rusku. Tvrdé boje pokračujú aj v Doneckej oblasti. Ruské sily zničili dnes ráno podľa miestnych obyvateľov dôležitý most v smere na Pokrovsk. Ruské drony napáchali počas nočného útoku značné škody na energetickej infraštruktúre v meste Konotop v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny. Úrady hlásia aj 14 zranených.

Ruská armáda začala protiútok v Kurskej oblasti, uviedol Zelenskyj

Ruské vojská začali protiútok v Kurskej oblasti, kam na začiatku tohto augusta vpadli ukrajinské jednotky. Skoršie správy médií dnes podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí od februára 2022 ruskej invázii. Prezident tiež uviedol, že Kyjev protiofenzívu očakával.

O protiútoku ruských jednotiek v západoruskej Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, v stredu napísal okrem iného ruskojazyčný server BBC alebo spravodajský portál Meduza. Portál DeepState považovaný za blízky ukrajinskej armáde uviedol, že ruskí vojaci prekročili rieku Sejm a postupujú v Kórejskom okrese. O rýchlom postupe ruskej armády písali aj ruskí provojnoví blogeri na telegrame.

Ukrajina hlási dvoch mŕtvych a 13 zranených po ruských útokoch na severe krajiny

Najmenej 13 zranených a značné škody na energetickej infraštruktúre si vyžiadal v noci na štvrtok nálet ruských dronov na mesto Konotop v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Oznámila to vo štvrtok 12. septembra ráno oblastná vojenská správa. Úder bol súčasťou ruského širšieho nočného útoku na Ukrajinu, tamojšia protiletecká obrana podľa letectva zostrelila nad deviatimi rôznymi oblasťami 44 dronov. Neskôr počas dňa ukrajinské úrady ohlásili dvoch mŕtvych po ruskom ostreľovaní dediny v Charkovskej oblasti.

Terčom útoku dronov Šáhed iránskej výroby bola podľa sumských úradov energetická a civilná infraštruktúra, vrátane obytných budov, vzdelávacích a zdravotníckych zariadení. Po nálete vypukli v meste požiare. Vypadli tiež dodávky elektriny, uviedol starosta Artem Semenichin podľa agentúry Unian a dodal, že sa pri útoku v meste ozvalo desať explózií. Energetická sústava je podľa neho v kritickom stave.

"Pracovníci energetiky robia všetko pre to, aby zabezpečili dodávky elektriny do nemocnice a vodovodného systému," uviedol Semenichin a dodal, že zdravotnícke zariadenia sú aj napriek výpadku prúdu v prevádzke.

Rusko podľa Kyjeva v Čiernom mori zaútočilo na loď prevážajúcu obilie

Ruská armáda podnikla raketový útok na loď prevážajúcu po Čiernom mori pšenicu do Egypta, informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok sa podľa neho zrejme obišiel bez obetí. "Dnešný útok v Čiernom mori mieril na obyčajnú civilnú loď, ktorá tesne opustila ukrajinské teritoriálne vody," oznámil Zelenskyj. "Pšenica a potravinová bezpečnosť by nikdy nemali byť cieľom rakiet," vyhlásil. Ukrajina podľa neho urobí všetko pre ochranu svojich prístavov, Čierneho mora a vývozu potravín na globálne trhy.

Nemenovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že plavidlo bolo zasiahnuté v noci na dnes neďaleko ústia Dunaja. Loď s obilím nebola v čase útoku v ukrajinskom obilnom koridore, plávala v rumunskej výlučnej ekonomickej zóne, uviedol hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Hovorkyňa rumunskej námornej správy Irina Puscasuová povedala, že podľa súčasných informácií napadnuté plavidlo nebolo v rumunských teritoriálnych vodách a ukrajinská strana Rumunsko nepožiadala o žiadnu formu pomoci.

Traja členovia Červeného kríža zomreli po ruskom útoku v Doneckej oblasti

Traja pracovníci Červeného kríža prišli o život pri útoku, ktorý ruská armáda podnikla v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzinárodný výbor Červeného kríža útok odsúdil.

Podľa prokuratúry v tomto regióne sa terčom ruského delostreleckého útoku stali nákladné autá humanitárnej misie Červeného kríža. Bolo to v dedine Viroljubivka, ktorá sa nachádza v blízkosti frontovej línie. Pracovníci organizácie do nej prišli, aby ľuďom rozdali brikety na vykurovanie domácností. Dvaja pracovníci tiež utrpeli zranenia. Prokuratúra prípad vyšetruje.

"Útoky na pracovníkov Červeného kríža čo najdôraznejšie odsudzujem. Je neprijateľné, aby ostreľovanie zasiahlo miesta pre distribúciu pomoci," povedala predsedníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová Eggerová.

Útoky ďalekonosnými zbraňami na ruskom území zapoja NATO do vojny

Ak Západ povolí Ukrajine útočiť ďalekonosnými zbraňami na ciele hlboko na ruskom území, bude to znamenať, že krajiny Severoatlantickej aliancie sú vo vojne s Ruskom. Dnes to podľa agentúry TASS povedal ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už mesiace nalieha najmä na Spojené štáty, aby zrušili obmedzenia týkajúce sa použitia amerických zbraní poskytnutých Ukrajincom.

Ak podľa Putina toto obmedzenie padne, "nebude to znamenať nič menšie ako priame zapojenie krajín NATO do vojny na Ukrajine". "Znamenalo by to, že krajiny NATO sú vo vojne s Ruskom," vyhlásil šéf Kremľa. Upozornil, že na základe hrozieb, ktorým bude čeliť, plánuje Rusko prijímať "zodpovedajúce riešenia".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy