Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Dráma s mostom pokračuje: Do rieky sa zrútila jeho ďalšia časť
Zdielať na

Dráma s mostom pokračuje: Do rieky sa zrútila jeho ďalšia časť

Archívna reportáž

DRÁŽĎANY / V Drážďanoch sa do Labe zrútila ďalšia časť mosta Carolabrücke. Ide o úsek, po ktorom vedú električkové koľaje a ktorý čiastočne spadol už v noci na stredu (11.9.). Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na policajného hovorcu. Časť stavby s vozovkou pre autá stále stojí, riziko zrútenia mosta je ale extrémne.

V Sasku očakávajú veľkú vodu

Vo štvrtok (12.9.) sa zásahové čaty rozhodli poškodenú konštrukciu úplne strhnúť a začali s prípravnými prácami, keď pomocou pyrotechnickej zmesi oddelili koľaje. Ďalšie prípravy na demoláciu pokračujú, povedal v piatok(13.9.) ráno hovorca hasičov Michael Klahre. Most Carolabrücke sa skladá z troch častí označených A, B a C. Po častiach A a B jazdia automobily, na časti C boli električkové koľaje a chodník. V stredu (11.9.) sa zrútil asi 100-metrový úsek mostnej časti C, ktorej teraz hrozí extrémne riziko celkového zrútenia. Klahre povedal, že laserové merania ukázali, že zvyšky tejto časti pomaly klesajú.

Technické čaty sú pod časovým tlakom, pretože od nedele (15.9.) sa v Sasku na Labi očakáva veľká voda, ktorá podľa drážďanských hasičov riziko zrútenia mosta môže ďalej zvýšiť. Pre Česko je pre najbližšie dni hlásený trvalý a výdatný dážď, ktorý zasiahne aj východné Sasko. Výstrahu pred záplavami vydali nemecké úrady tiež pre Lužickú Nisu a Sprévu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy