Jasno
17°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
934. deň na Ukrajine: Z ruského zajatia sa vrátilo 49 Ukrajincov a Ukrajiniek
Zdielať na

934. deň na Ukrajine: Z ruského zajatia sa vrátilo 49 Ukrajincov a Ukrajiniek

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Zelenskyj v piatok 13. septembra informoval o ďalšej výmene zajatcov s Ruskom. Do vlasti sa tak vrátilo 49 Ukrajiniek a Ukrajincov, zajatých ruskými silami. Je medzi nimi aj 15 príslušníčok pluku Azov. Podľa ukrajinského ombudsmana je zdravotný stav viacerých prepustených vážny. V zajatí schudli aj desiatky kilogramov. Britský premiér Starmer dnes dorazil do Spojených štátov. S americkým prezidentom Bidenom diskutoval aj o možnosti povoliť Ukrajine útoky nimi dodanými zbraňami na vojenské ciele hlbšie v Rusku. Ruský prezident Putin vo štvrtok vyhlásil, že by taký krok považoval za zapojenie NATO do vojny. Rusko zrušilo akreditáciu šiestim pracovníkom britského veľvyslanectva v Moskve. Podľa ruskej tajnej služby sa stretávali s nezávislými novinármi a s ochrancami ľudských práv.

Z ruského zajatia sa vrátilo 49 Ukrajincov a Ukrajiniek, uviedol Zelenskyj

Do vlasti sa vrátilo z ruského zajatia 49 Ukrajincov a Ukrajiniek, vojakov i civilistov, oznámil v piatok na internete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podľa médií uviedol, že zdravotný stav oslobodených krajanov je veľmi vážny, mnohí v ruskom zajatí schudli o desiatky kilogramov. Ruské úrady sa doteraz nevyjadrili, ruské médiá predpokladajú, že do Ruska sa vrátilo z ukrajinského zajatia 49 ruských vojakov. Väčšinu z nich podľa ukrajinských médií tvoria Rusi, povolaní k povinnej službe v ruskej armáde a zajatí ukrajinskými silami v Kurskej oblasti.

"Doma je 49 Ukrajincov a Ukrajiniek. Ide o vojakov ozbrojených síl a Národné gardy, policajtov, pohraničníkov i našich civilistov," napísal Zelenskyj. Domov sa podľa prezidenta podarilo dostať ďalšiu časť zajatých obrancov oceliarní Azovstal v Mariupole, vojenského zdravotníka Viktora Ivčuka, vyznamenaného titulom Hrdina Ukrajiny, či Leniji Umerovovú, ktorú Rusi podľa prezidenta zajali ako rukojemníka, keď sa prišla postarať o chorého otca. "Musíme priviesť domov všetkých našich vojakov a civilistov," zdôraznil.

Dnešná výmena zajatcov s Ruskom bola v poradí 56., napísal server RBK-Ukrajina a dodal, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa z ruského zajatia vrátilo 3 569 Ukrajincov a Ukrajiniek.

Kyjev aj Moskva hlásia desiatky zničených nepriateľských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 24 z 26 dronov Šáhed iránskej konštrukcie, ktoré Rusko vypustilo proti piatim ukrajinským oblastiam, oznámilo ukrajinské letectvo. Naopak ruské ministerstvo obrany hlási dve desiatky zničených ukrajinských dronov nad šiestimi ruskými oblasťami. Ruské sily pritom podľa analytikov pokračujú v postupe na východe Ukrajiny, zatiaľ čo ruské protiútoky v Kurskej oblasti, kam prenikli ukrajinské vojská, dosiahli za uplynulý deň iba neveľký úspech. Ukrajinské úrady hlásia dvoch mŕtvych a niekoľko zranených civilistov po ruských útokoch. Podobné tvrdenia bojujúcich strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinské drony tiež zapálili tri cisterny s pohonnými hmotami v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, uviedla agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na okupačné úrady. Požiar hasiči podľa nich uhasili pomocou protipožiarneho vaku, pri nálete nebol nikto zranený.

Pri bombardovaní v Sumskej oblasti zomreli dvaja civilisti

Dvaja civilisti prišli v piatok ráno o život pri ruskom bombardovaní obce Jampil v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, medzi zranenými je aj štvorročné dieťa, uviedla prokuratúra. Oblastná vojenská správa podľa agentúr informovala, že ruské riadené bomby zranili šesť ľudí. Päťdesiatsedemročná žena a 60-ročný muž boli zranení pri nálete ruského dronu na dedinu Veletenske, oznámili úrady v Chersonskej oblasti. Zranenia utrpela aj sedemdesiatšesťročná žena pri ostreľovaní obce Mala Tokmačka v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, napísal šéf oblastnej správy Ivan Fedorov. Pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol bola zranená tridsaťsedemročná žena, píše na sieti Telegram šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Ruské vojská pokračovali v ofenzíve na východe Ukrajiny, kde podľa portálu DeepState, pokladaného za blízke ukrajinskej armáde, za uplynulý deň dosiahli postup pri obciach Makijivka, Krasnohorivka, Hrodivka, Piščane a Prečystivka. Agentúra Unian pripomenula skoršie vyjadrenie veliteľa ukrajinských síl Oleksandra Sýrskeho, že Ukrajina robí maximum, aby neprišla o mesto Pokrovsk vo východnej Doneckej oblasti, ktorej dobytie je považované za prioritu ruských síl. Na uhájenie mesta podľa generála Sýrskeho pomáha výpad do Kurskej oblasti, ktorý pripravil nepriateľa o možnosť voľne presúvať svoje jednotky.

Západ má strach čo i len diskutovať o zostreľovaní ruských rakiet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že "majú strach" čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters a AFP. 

Ukrajinský prezident otázku zostreľovania ruských rakiet západnými štátmi otvoril na medzinárodnej konferencii v Kyjeve. "Ak spojenci spoločne zostreľujú rakety a drony na Blízkom východe, prečo ešte stále neexistuje podobné rozhodnutie o zostreľovaní ruských rakiet a Šáhidov (iránskych dronov, pozn. TASR) na oblohe Ukrajiny?" uviedol Zelenskyj, ktorý dodal, že spojenci sa dokonca boja povedať, že na tejto veci pracujú.

Zelenskyj upozornil, že rakety a drony nemieria iba na ukrajinské územie, ale aj na susedné štáty. Váhanie Západu preto označil ako "poníženie pre demokratický svet".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy