Skoro jasno
20°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Venezuelské úrady zadržali šesť ľudí vrátane Čecha. Obvinení sú zo sprisahania proti vláde
Zdielať na

Venezuelské úrady zadržali šesť ľudí vrátane Čecha. Obvinení sú zo sprisahania proti vláde

Zdroj: TASR

CARACAS / Venezuelské úrady zadržali dvoch Španielov, troch občanov Spojených štátov a jedného Čecha, vinia ich zo snahy destabilizovať politickú situáciu v krajine a zabiť niektorých jej predstaviteľov, vrátane prezidenta Nicolása Madura.

Španielska diplomacia Venezuelu požiadala o bližšie informácie. České ministerstvo zahraničia potvrdilo, že bol vo Venezuele zadržaný český občan. Ambasáda v kolumbijskej metropole Bogote, pod ktorú krajina spadá, je v kontakte s rodinou.

Dôvody zadržania

Španielske médiá citovali venezuelského ministra vnútra Diosdada Cabella, podľa ktorého bola šestica zadržaná kvôli podozreniu z vyvolávania násilia a destabilizácie Venezuely. Podľa informácií, ktoré zatiaľ získal, boli cudzinci podľa venezuelských úradov súčasťou sprisahania vedeného americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), ktorého cieľom bolo zvrhnúť vládu a zabiť niekoľkých členov jej vedenia.

Zdroj zo španielskeho ministerstva zahraničia agentúre Reuters povedal, že zatknutí španielski občania nemali žiadne väzby na španielske tajné služby a že Španielsko nebolo zapojené do žiadneho plánu na politickú destabilizáciu Venezuely. "Španielsko obhajuje demokratické a mierové riešenie situácie vo Venezuele," uviedol.

"Môžeme potvrdiť zadržanie českého občana vo Venezuele. Náš zastupiteľský úrad v Bogote, pod ktorý spadá aj Venezuela, je v kontakte s rodinou. Vzhľadom na citlivosť prípadu nemôžeme v tejto chvíli poskytnúť žiadne ďalšie informácie," oznámila Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia.

Kto je zadržaný Čech?

Podľa zistení serveru Neovplyvní.cz je zadržaný Čech 33-ročný Ján Darmovrzal, ktorý je aktívnym záložníkom zo 43. výsadkového pluku v Chrudimi. Podľa serveru pôsobil päť rokov v Singapure, kde diaľkovo vyštudoval právo na Londýnskej univerzite. Po návrate do Česka pracoval pre českú štátnu správu a následne pôsobil v armáde.

Madrid podozrenie popiera

Španielski občania boli zadržaní v meste Puerto Ayacucho, citovali španielske médiá ministrove slová prenesené na tlačovej konferencii. Dodala, že pri akcii bolo zhabaných asi 400 pušiek pôvodom zo Spojených štátov. Španielski občania boli obvinení z príslušnosti k španielskej tajnej službe. Madrid podľa španielskych médií toto tvrdenie poprel.

Americké ministerstvo zahraničia v sobotu 14. 9. potvrdilo zadržanie jedného príslušníka americkej armády a uviedlo, že vie o nepotvrdených správach o ďalších dvoch amerických občanoch zadržaných vo Venezuele. "Akékoľvek tvrdenia o zapojení Spojených štátov do sprisahania s cieľom zvrhnúť Madura sú kategoricky nepravdivé. Spojené štáty naďalej podporujú demokratické riešenie politickej krízy vo Venezuele,“ uvádza sa podľa agentúry AP vo vyhlásení úradu.

Odvolanie veľvyslancia

Správa o zadržaní cudzincov prichádza po tom, ako venezuelská vláda tento týždeň odvolala svojho veľvyslanca v Španielsku na konzultácie a predvolala si španielskeho veľvyslanca vo Venezuele. Vystupňovala tak diplomatické napätie po prezidentských voľbách z konca júla, v ktorých podľa venezuelských úradov opäť zvíťazil Maduro. Opozícia to spochybnila a západné štáty jej väčšinou dávajú zapravdu.

Venezuelu okrem iného nahnevalo rozhodnutie španielskeho premiéra Pedra Sáncheza stretnúť sa s opozičným kandidátom na prezidenta Edmundom Gonzálezom Urrutiom, ktorý podľa opozície prezidentské voľby vyhral. González Urrutia minulý týždeň odišiel do španielskeho exilu, vzhľadom na to, že mu venezuelský režim pohrozil zatknutím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy