Skoro jasno
20°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
VIDEO: V Poľsku sa pretrhla priehrada. Voda zaplavila mesto
Zdielať na

VIDEO: V Poľsku sa pretrhla priehrada. Voda zaplavila mesto

Zdroj: FB: Sieć Obserwatorów Burz

VARŠAVA / V poľskom meste Stronie Ślonskie neďaleko českých hraníc sa dnes pretrhla priehrada, ulice zaplavila prívalová vlna. Informuje o tom list Gazeta Wyborcza a ďalšie poľské médiá.

Mesto Stronie Ślonskie v nedeľu 15. 9.  popoludní zaplavila voda z pretrhnutej priehrady. Denník Rzeczpospolita napísal, že priehrada nevydržala nápor vody. "Je to masaker," povedal poľským médiám jeden z miestnych.

Priehrada predtým podľa listu Gazeta Wyborcza chránila pred vodou aj neďaleký Londek-Zdrój, teraz ale prívalová vlna ničí všetko, čo jej stojí v ceste. V Kladsku môže voda prekonať hodnoty z ničivých povodní v roku 1997 a vystúpiť na viac ako sedem metrov.

Situácia sa v noci na nedeľu na mnohých miestach rýchlo zhoršila, napísal server Onet.pl. Úrady Sliezskeho vojvodstva na hraniciach s Českom varovali pred bleskovými záplavami, v susednom Dolnosliezskom vojvodstve, kde pretiekli dve priehrady, je situácia dramatická.

Situácia v Poľsku je kvôli záplavám dramatická

Poľsko má prvú obeť lijákov a záplav, v Dolnosliezskom vojvodstve sa utopil človek. Na tlačovej konferencii v juhopoľskom Kladsku to v nedeľu 15. 9.  oznámil poľský premiér Donald Tusk.

Situácia po vytrvalých dažďoch je podľa neho na mnohých miestach v krajine dramatická. Najkritickejšia je podľa denníka Gazeta Wyborcza situácia v meste Glucholazy neďaleko českých hraníc, kde sa rieka vyliala z brehov, a potom v Kladsku. V neďalekom meste Strane Slonskie sa popoludní pretrhla priehrada, ulica zaplavila prívalová vlna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy