Jasno
18°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
V blízkosti Donalda Trumpa sa strieľalo. Incident sa vyšetruje
Zdielať na

V blízkosti Donalda Trumpa sa strieľalo. Incident sa vyšetruje

WASHINGTON / V blízkosti republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa došlo v nedeľu k "výstrelom". Trump je v bezpečí, uviedol jeho volebný štáb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

​Exprezident je v poriadku

V blízkosti golfového rezortu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa po sebe strieľali dvaja ľudia, exprezident je ale v poriadku. Informoval o tom dnes bulvárny list New York Post. Skutočnosť, že je Trump v poriadku, následne potvrdila aj Tajná služba. Incident sa stal v meste West Palm Beach na Floride, informuje agentúra AP.

​Trumpova kampaň nedlho predtým uviedla, že v Trumpovej blízkosti zaznela streľba a že Trump je v poriadku. Nič bližšie k tomu ale neoznámila. "Zdroje uviedli, že Trump nikdy nebol v nebezpečenstve," uviedol New York Post s odvolaním sa na bezpečnostné zložky.

Incident sa vyšetruje

Podľa Tajnej služby, ktorá dohliada na bezpečnosť najvyššie postavených amerických činiteľov a tiež bývalých prezidentov, je Trump po nahlásenej streľbe v poriadku. Incident sa vyšetruje. Kandidát Republikánskej strany v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch sa v júli stal terčom atentátu na predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Útočník ho tam strelnou zbraňou zasiahol do ucha.

Biden a Harrisová boli informovaní o streľbe v blízkosti Trumpa

Biely dom v nedeľu (15.9.) uviedol, že prezident USA Joe Biden a viceprezidentka USA Kamala Harrisová boli informovaní o streľbe v blízkosti exprezidenta Donalda Trumpa. Biely dom dodal, že im obom odľahlo, keď sa dozvedeli, že Trump je v poriadku a v bezpečí. Informovala o tom agentúra AP, ktorej správu prevzala TASR.

Vo svojom vyhlásení Harrisová po incidente na Floride Harrisová odsúdila politické násilie. "Bola som informovaná o správach o výstreloch v blízkosti bývalého prezidenta Trumpa a jeho usadlosti na Floride a som rada, že je v bezpečí," uviedla demokratická prezidentská kandidátka. "Násilie nemá v Amerike miesto," zdôraznila. Identita strelca alebo strelcov nateraz nie je známa, rovnako ako ani motív. Bezprostredne nič nenasvedčuje tomu, že by terčom bol Trump, ktorého v čase incidentu sprevádzala jeho ochranka, ako je štandardnou praxou.

Bol zástancom Ukrajiny

Ryan Wesley Routh, ktorého v nedeľu 15. 9. zadržali pre podozrenie z plánovania útoku na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na golfovom ihrisku vo West Palm Beach na Floride, vyjadril v desiatkach príspevkov na sieti X v roku 2022 podporu Ukrajine vo vojne s Ruskom. Zároveň mal aj problémy so zákonom.

"Som ochotný letieť do Krakova a ísť na hranice s Ukrajinou, prihlásiť sa ako dobrovoľník, bojovať a umrieť... Môžem byť príkladom, musíme vyhrať," uviedol v súčasnosti 58-ročný Routh v príspevku uverejnenom v marci 2022, teda krátko po začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu.

Minulý rok Routh na svojom konte na Facebooku povzbudzoval cudzincov, aby išli bojovať za Ukrajinu. Počnúc októbrom 2023 sa pokúšal naverbovať afganských brancov, pričom sa prezentoval ako neoficiálny styčný predstaviteľ ukrajinskej vlády.

"Afganskí vojaci — Ukrajina potrebuje 3000 vojakov, takže potrebujem, aby mi každý vojak, ktorý má pas, poslal kópiu pasu na Ukrajinu," napísal v jednom z takýchto príspevkov, ktorý bol uverejnený v angličtine a paštčine.

Problémy so zákonom

V roku 2002 ho podľa novín Greensboro News & Record zatkli po tom, čo počas policajnej kontroly údajne siahal po zbrani a potom sa zabarikádoval v obchode. Polícia tento incident pre CNN v nedeľu potvrdila.

Štátne a federálne úrady ho opakovane obvinili, že nezaplatil včas dane. V roku 1998 údajne spáchal trestný čin súvisiaci s nekrytým šekom. Vo viacerých občianskoprávnych súdnych sporoch mu sudcovia nariadili zaplatiť desaťtisíce dolárov.

Najstarší syn podozrivého Oran prostredníctvom SMS pre CNN uviedol, že Routh bol "milujúci a starostlivý otec a čestný pracovitý muž". "Neviem, čo sa stalo na Floride, a dúfam, že veci boli iba nafúknuté, pretože z toho mála, čo som počul, sa nezdá, že by muž, ktorého poznám, urobil niečo také bláznivé, nehovoriac násilné," napísal.

Podľa denníka New York Times pochádza Ryan Wesley Routh zo Severnej Karolíny a nedávno sa presťahoval na Havaj, kde pôsobil ako samostatne zárobkovo činná osoba v oblasti cenovo dostupného bývania.

Obvinili ho v dvoch bodoch

Podozrivého v prípade nedeľňajšieho pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom.

Na prvom súdnom pojednávaní vypočul obvinenia vznesené úradom federálnej prokuratúry v štáte Florida. Podľa stanice CNN ide o zrejme predbežný krok, ktorý úradom umožní ponechať podozrivého vo väzbe, zatiaľ čo budú podnikať ďalšie úkony. Za prvý spomínaný trestný čin hrozí Routhovi až 15 rokov odňatia slobody, za druhý päť rokov. Federálny sudca stanovil ďalší výsluch na koniec septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy