Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Svetové médiá píšu o ničivých záplavách v štátoch strednej Európy
Zdielať na

Svetové médiá píšu o ničivých záplavách v štátoch strednej Európy

Archívne video

LONDÝN / Svetové médiá píšu o ničivých povodniach v Česku, Poľsku, Rakúsku a ďalších štátoch v strednej a juhovýchodnej Európe. Správa o katastrofálnych záplavách je na hlavnej stránke serveru BBC News aj ďalších významných médií. Médiá zverejňujú pôsobivé fotografie z miest postihnutých záplavami a zároveň upozorňujú, že frekvencie extrémnych výkyvov počasia môžu zvyšovať klimatické zmeny.

Americká stanica CNN si všíma veľmi vážnu situáciu, ktorá cez víkend panovala na severe Moravy a v českej časti Sliezska. "Rieky sa vyliali z korýt v Poľsku a Česku," uviedla stanica, ktorá poukázala na situáciu v meste Krnov, ktorý je z väčšej časti zatopený. Najvyšší stupeň varovania pred extrémnymi zrážkami cez víkend panoval v Česku, Poľsku, Nemecku, Rakúsku a na Slovensku, dodala CNN.

O dramatickej situácii v obci Lipov na Hodonínsku informuje server BBC News. "Bohužiaľ, nikto nevie, kedy voda opadne," povedal serveru jeden z miestnych obyvateľov Marek Joch, podľa ktorého je obec zo všetkých strán zovretá vodou. Server tiež pripomína, že v Česku sa v súvislosti so záplavami nezvestní štyria ľudia.

Záplavy spôsobili aj rozsiahle problémy v miestnej a medzinárodnej doprave. "Pozastavená bola napríklad železničná doprava medzi Českom a Poľskom, zatiaľ čo štyri linky viedenského metra museli čiastočne prerušiť prevádzku," píše francúzsky denník Le Monde o niektorých komplikáciách pri cestovaní. Denník poukazuje aj na veľké škody hlásené z Poľska či Rumunska.

Medzinárodné médiá pripomínajú, že aktuálne silné zrážky v strednej Európe spôsobuje tlaková nižšie Boris. V nadmerných zrážkach vidí "veľmi jasný signál klimatických zmien" vedec z francúzskej Národnej rady pre vedecký výskum (CNRS) Davida Faranda, ktorého cituje denník Le Monde. Server BBC News poukazuje, že už v roku 2021 vedci varovali, že kvôli zmenám klímy môžu byť mimoriadne silné dažde a ďalšie extrémne prejavy v počasí v Európe častejšie a vytrvalejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy